Surinaams eten overtreft Italiaanse, Griekse en Franse keuken in diversiteit en smaak

eten restaurant diner

Als we het hebben over culinaire hoogstandjes, denken veel Nederlanders en andere westerlingen meteen aan de Italiaanse pasta’s, Griekse mezze of Franse patisserie.

Maar wie ooit de Surinaamse keuken heeft geproefd, weet dat deze alle anderen overtreft in zowel diversiteit als smaak.

Hoewel roti vaak wordt gezien als hét Surinaamse gerecht, is dat slechts het begin van een rijke culinaire reis.

De Surinaamse keuken is een smeltkroes van smaken, voortgekomen uit de vele bevolkingsgroepen die het land bewonen: inheemse volkeren, Afrikanen, Hindoestanen, Javanen, Chinezen en Europeanen. Deze mix heeft geleid tot een unieke eetcultuur waarin ieder wat wils vindt.

Neem heri heri, een traditioneel gerecht van knollen, banaan en vis, ontstaan uit de tijd van de slavernij en nu een symbool van veerkracht.

Of pindasoep, rijk gevuld met groenten en kip, die je smaakpapillen prikkelt met zijn romige textuur en pittige ondertoon. En wat te denken van pom, een ovenschotel van tayerwortel en kip, onmisbaar bij elke feestelijke gelegenheid.

Uit persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat iedereen die voor het eerst Surinaams eet, meteen verkocht is. De combinatie van kruiden, de versheid van de ingrediënten en de liefde waarmee gekookt wordt, maken elk gerecht tot een feestje.

Of je nu geniet van een portie baka bana met pindasaus op straat of aanschuift voor een uitgebreide rijsttafel, de Surinaamse keuken stelt nooit teleur.

Dus, als je op zoek bent naar een culinaire ervaring die je smaakpapillen verrast en je hart verwarmt, sla dan die spaghetti of ratatouille eens over.

Foto ter illustratie.