Braziliaans leger neemt maatregelen tegen drones en indringers bij Surinaamse grens

drone

In de grensregio tussen Braziliƫ en Suriname heerst onrust. Soldaten van het Braziliaanse leger, gestationeerd bij een speciale grenspost in de Amazone, openden onlangs het vuur op een drone die over inheemse dorpen en een militaire basis vloog.

Hoewel de drone niet werd neergehaald, blijven de militairen de situatie nauwlettend volgen en proberen ze de verantwoordelijken op te sporen.

Het incident vond plaats in het Tumucumaque-reservaat, waar ongeveer 3.000 inheemse mensen van verschillende stammen wonen.

Volgens een inheemse leider, Juventino Pesirima Kaxuyana, zijn er niet alleen drones gesignaleerd, maar ook onbekende personen die de regio zijn binnengedrongen.

De gemeenschap vermoedt dat het mogelijk gaat om illegale goudzoekers of zelfs drugssmokkelaars, wat zorgt voor veel angst en onrust.

De situatie is bijzonder zorgwekkend vanwege de strategische ligging en de kwetsbaarheid van het gebied, dat alleen toegankelijk is per vliegtuig of door moeilijk begaanbare bosroutes.

De inheemse leiders hebben het Braziliaanse leger en de overheid om bescherming gevraagd.

Het Braziliaanse leger bevestigde de aanwezigheid van ongeregistreerde personen en drones, en benadrukte dat ze samen met de luchtmacht en andere instanties de veiligheid van het gebied waarborgen.

Vooralsnog zijn er geen gewonden gevallen, maar de spanningen blijven hoog in dit afgelegen grensgebied.

Foto ter illustratie.