Obama tegen Trump geldt ook voor de oude politiek

Bhikharie

Pesten, liegen, bedriegen en verhalen verzinnen zijn geen sterke kanten van een mens. En dat zijn ze ook nooit geweest.

Aanhangers (van politici) rechtvaardigen dit gedrag en verzinnen excuses hiervoor, omdat ze alleen geïnteresseerd zijn in winnen. Dat is verkeerd en altijd zo geweest.

Maar dat zien deze aanhangers niet in. Het geestelijk verval en vuil dat ze achterlaten, interesseert hen niet.

Echte sterkte gaat om hard werken en zware lasten dragen zonder te klagen; verantwoordelijkheid nemen voor je handelingen en de waarheid spreken, zelfs als dat ongelegen komt; en mensen in nood helpen en opkomen voor degenen die dat niet voor zichzelf kunnen doen.

Dat is wat je zou moeten wensen voor je zonen en dochters. Geef daarom het goede voorbeeld en laat het land beter achter dan dat je het hebt aangetroffen. Aldus Obama’s verwijt aan Trump en de Republikeinen.

Trump versus de oude politiek

Het voorgaande zal voor velen misschien als Grieks klinken. Vandaar dat velen gewoon de ijdele hoop koesteren dat het goed zal komen. Niets is minder waar!

Hoe verschilt de oude politiek of de gevestigde orde van Trump? Trump kan nog openlijk worden ontmaskerd, publiekelijk belachelijk worden gemaakt om zijn leugens en verzinsels, en aanklachten tegen hem worden serieus opgepakt.

Probeer dat hier eens. En dat brengt ons naar Kamala Harris. Zij verweet Trump dat hij iedereen zou opsluiten die hem als toekomstige president zou bekritiseren, wat de fundamenten van de Amerikaanse democratie aantast.

En hier worden er wetten gemaakt om dat te doen, waarbij de andere machten lijdelijk, instemmend en blij dit gadeslaan. Zijn de overige drie, machten of marionetten?

Medeplichtig aan witwassen en bedrog

Belangrijker nog, de financiering van politieke partijen in Amerika is transparant en per donor beperkt. Een van de redenen hiervoor is “to keep illicit and criminal money out of politics and elections” – om illegaal en crimineel geld uit de politiek en verkiezingen te houden.

Bij ons wordt witwassen aangemoedigd, verwelkomd, vergemakkelijkt en gelegaliseerd. Dit ondanks de herhaaldelijke en dringende oproep om een wet te maken die dit aan banden legt.

Elke stem voor de gevestigde orde nu zou in principe medeplichtigheid aan witwassen betekenen. Daarmee kun je je karma niet verschonen of zuiveren.

Toch zwichtte de meerderheid van het electoraat steeds weer voor de materiële giften en beloften van dezelfde bronnen, ondanks de steeds verdere achteruitgang van de kwaliteit van het leven.

Elke stem voor de gevestigde orde nu zou in principe ook medeplichtigheid aan bedrog betekenen. Dat behoeft geen verdere uitleg.

Stemvee

Hopelijk wordt deze keer niet dezelfde fout gemaakt en kiest men wijs. Dus niet langer: neem, stem en houd verder je bek dicht.

Want tot die categorie behoor jij dan. Doodgewoon stemvee, kuddemens en kuddedier, zonder een greintje menselijke waardigheid.

Een schande voor het menselijk ras. In elk geval, ieder voor zich en God voor ons allen: iedereen behartigt zijn eigen belangen, en God bepaalt de uitkomst.

Dr. Roy I. Bhikharie, PhD
Voorzitter Progressief-Verheffende Partij (PVP)