NDP doet aan geschiedvervalsing

ndp

Het contrast tussen de oproep van de Nationale Democratische Partij (NDP) tot eenheid en verzoening en hun daadwerkelijke steun aan Desi Bouterse is niet alleen pijnlijk, maar ondermijnt ook de basisprincipes van gerechtigheid en mensenrechten in Suriname.

Terwijl de partij de gruwelijkheden van de Decembermoorden van 1982 afdoet als ‘complexe gebeurtenissen’, tracht ze de rol van Bouterse te verdoezelen en de last van verantwoordelijkheid te verdelen. Dit is een poging tot geschiedvervalsing die de pijn van de slachtoffers en hun families negeert.

De Decembermoorden waren geen incidenteel voorval, maar een welbewuste daad van geweld onder het dictatoriale regime van Bouterse.

Vijftien onschuldige burgers, onder wie journalisten en advocaten, werden geëxecuteerd omdat ze opkwamen voor democratie en vrijheid. Deze misdaden kunnen niet gerelativeerd worden door ze te reduceren tot een ‘complexe’ geschiedenis waarin niemand werkelijk schuld draagt.

Echte verzoening begint met gerechtigheid. Zolang het vonnis tegen Bouterse, dat hem twintig jaar gevangenisstraf oplegt, niet wordt uitgevoerd, blijft de Surinaamse rechtsstaat in diskrediet.

De families van de slachtoffers verdienen erkenning, en die erkenning kan alleen worden bereikt door het uitvoeren van gerechtelijke uitspraken.

Het is een belediging dat Bouterse, in plaats van achter de tralies te zitten, nog steeds ‘politieke macht’ uitoefent en door de NDP wordt gevierd als erevoorzitter. Dit vergoelijken van straffeloosheid is een gevaarlijke precedent voor Suriname en vormt een serieuze bedreiging voor de toekomst van de democratie in het land.

De NDP kan geen geloofwaardige oproep tot eenheid doen zolang zij weigert haar verantwoordelijkheid te erkennen voor de daden van haar erevoorzitter.

Eenheid kan alleen voortkomen uit waarheidsvinding en rechtvaardigheid, niet uit politieke manipulatie en geschiedvervalsing.

Het is hoog tijd dat Suriname kiest voor een toekomst waarin mensenrechten centraal staan, en waarin geen plaats is voor straffeloosheid of het verheerlijken van mensenrechtenschenders.

De retoriek van verzoening die de NDP gebruikt, moet niet langer worden geaccepteerd zolang deze partij weigert de noodzakelijke stappen te nemen om gerechtigheid te laten zegevieren.

Het vonnis tegen Bouterse moet worden uitgevoerd, niet alleen ter wille van de slachtoffers van de Decembermoorden, maar ook ter wille van de toekomst van Suriname als een rechtvaardige en democratische natie.

D. Karamat-Ali