Nederlander met €3000 per maand blijkt veel ‘armer’ dan arbeider in Suriname

euro geld nederland

Een aannemer in de bouw in Paramaribo beweert dat hij aan het einde van de maand meer overhoudt dan veel van zijn familieleden in Nederland, ondanks dat hij officieel minder verdient.

“Veel mensen denken dat je in Nederland beter af bent omdat je daar op papier meer verdient, maar ze vergeten hoeveel belasting je daar betaalt en dat alles officieel, ofwel ‘wit’, wordt uitbetaald,” vertelt hij aan GFC Nieuws Lifestyle via WhatsApp.

In Suriname is een aanzienlijk deel van de economie informeel, wat betekent dat mensen vaak contant betaald krijgen zonder belastingafdrachten of andere inhoudingen, waardoor ze netto meer overhouden.

In Nederland ligt het gemiddelde bruto salaris voor veel beroepen rond de €3000 per maand. Maar na belastingen, die kunnen oplopen tot 37,07% voor inkomens in deze categorie, blijft er vaak minder over.

Daarnaast komen daar nog vaste lasten zoals huur, energie, en zorgverzekeringen bij, waardoor veel Nederlanders krap bij kas zitten, ondanks hun relatief hoge inkomens.

In Suriname werkt een groot deel van de beroepsbevolking in de informele sector, waar veel transacties buiten het zicht van de belastingdienst plaatsvinden.

In tegenstelling tot Nederland, waar strikte regels gelden voor belastingafdrachten en sociale zekerheid, is de belastingdruk in Suriname vaak lager, zeker voor mensen die informeel werken.

Dit betekent dat bouwvakkers, monteurs en installateurs, ondanks een ogenschijnlijk lager loon, vaak meer koopkracht heeft dan iemand in Nederland die in de formele sector werkt.

“Het verschil tussen bruto en netto is in Nederland zo groot dat je je afvraagt wie er nu echt beter af is,” concludeert de aannemer.