Stichting Platform ISOS, die samenwerkt met andere belanghebbende organisaties voor mensen met een speciale hulpvraag, staat op 15 oktober stil bij “de Internationale Dag van de Witte Stok.”
Het thema van dit jaar is: “Op pad met de witte stok, geef ons de ruimte.”
De stichting geeft tegenover GFC Nieuws aan dat er aandacht wordt gevraagd om mensen met een witte stok de ruimte te geven die ze nodig hebben om zich onderweg te oriënteren.
Ook wordt opgeroepen om hulp aan te bieden, bijvoorbeeld bij het overbruggen van een lastig punt of bij het veilig oversteken.
De afgelopen jaren is er al veel actie ondernomen voor de witte stok, maar om mensen echt bewust te maken, moet de boodschap blijven worden herhaald.
“Dit doen we het liefst dagelijks, maar zeker op de Internationale Dag van de Witte Stok”, zegt de organisatie.
De voornaamste reden hiervoor is dat de witte stok mensen in staat stelt obstakels te detecteren en deze te omzeilen.
In Suriname ondervinden visueel beperkten nog steeds hindernissen in hun dagelijks leven, ondanks de verkeersregels.
Deze knelpunten kunnen hen belemmeren in hun maatschappelijke functioneren.
De Internationale Dag van de Witte Stok heeft daarom een grote betekenis voor de mobiliteit van alle blinden en de meeste slechtzienden.
Stichting Platform ISOS, die de campagne “Toegankelijkheid voor iedereen met een beperking” is gestart, heeft als doel de overheid en de samenleving op een vriendelijke, maar duidelijke manier te wijzen op de problemen die mensen met een visuele beperking ondervinden.
Witte stok
De witte stok is het symbool van blindheid en slechtziendheid. Hij biedt blinden en slechtzienden de mogelijkheid om zich op straat te verplaatsen en maakt automobilisten en voetgangers bewust van hun beperking.
De stichting benadrukt dat het de taak is van iedereen om ondersteuning te bieden. Stoepranden, gevels en geleidelijnen moeten zodanig zijn aangelegd dat deze doelgroep zich veilig kan verplaatsen in het verkeer.
Weewee Jeanette, coördinator van de Nationale Stichting voor Blinden en Slechtzienden in Suriname (NSBS), wil het volgende meegeven aan de samenleving: “Help elkaar waar nodig en blijf niet aan de kant staan, want als we dat doen, lijkt het alsof de gemeenschap juist beperkt is.”
“Laat niemand achter, want samen zijn we sterk. We moeten elkaar helpen voor een betere toekomst.”
S. King maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com