Veerkracht en zelfwaardering voor een gunstig rouwproces

Rouwproces

Jaarlijks wordt er op 15 oktober stilgestaan bij het verlies van een zwangerschap en kindersterfte.

In dit kader is er op 10 oktober 2024, welke samenviel met de World Mental Health Day, door de rouwcounselinggroep van ’s Lands Hospitaal ‘De Zonnebloemen’ een uitstapje naar Nieuw-Amsterdam georganiseerd.

Dit jaar staat het thema ‘Veerkracht en Zelfwaardering’ centraal. H. Wesenhagen-Doerga, rouwconsulent bij De Zonnebloemen, benadrukt dat veerkracht en zelfwaardering essentieel zijn om een positieve balans te behouden, zowel in goede als in minder goede tijden.

“De impact van zelfwaardering in een positief rouwproces vergroot het zelfvertrouwen van ouders.”

“Door te begrijpen wie we zijn en wat we uit onszelf halen met de ervaringen in het leven, groeit ons zelfbewustzijn en respect, zodat de omgeving dat ziet.”

Er is gekozen voor een wandeling in de natuur om de bewustwording van dit verlies te stimuleren en samen de stappen te zetten die de baby’s nooit hebben gezet.

Ouders blijven vaak achter met dromen over wat de toekomst had kunnen brengen. Niet alle ouders hebben foto’s, voetafdrukken of andere herinneringen aan hun overleden baby. Een tastbaar aandenken kan een enorme troost bieden, zegt de rouwconsulent.

“Door met lotgenoten te praten over het verlies, erkennen wij dat hun verdriet er mag zijn. De samenleving heeft een rol te vervullen door met compassie de pijn van degenen die dit verlies doormaken te erkennen, families te ondersteunen zodat zij een stem hebben rond hun eigen ervaringen en zich de verloren levens blijven herinneren.”

Tijdens de wandeling werd stilgestaan bij de persoonlijke verhalen van de deelnemers. Het opnieuw vertellen van hun verhalen aan luisterende en troostende oren is een essentieel onderdeel van het helingsproces, legt Wesenhagen-Doerga uit.

“Ouders hebben dankbaar gebruikgemaakt van deze gelegenheid om nieuwe vriendschappen te sluiten.”

De rouwconsulent geeft verder aan dat de realiteit van onvruchtbaarheid, miskramen en kindersterfte nog steeds gehuld is in schaamte en stilte, terwijl het verlies van elk verwacht leven zowel fysiek als emotioneel uitputtend is.

“Dit alles eist een enorme tol van vrouwen, die last kunnen krijgen van mentale gezondheidsproblemen die maanden of zelfs jaren aanhouden. Hierbij is steun van de omgeving en professionals heel hard nodig.”

“De ervaring leert dat de kracht en effectiviteit van de steun die zij ontvangen van professionals, familie en vrienden het allerbelangrijkste is voor het helingsproces.”

Na de wandeling werd er een moment stilgestaan en werden bloemen in de rivier gestrooid. De dag werd afgesloten met een gezamenlijke lunch. Op de terugweg bleek hoeveel waarde ouders hechtten aan deze sessie.

“Ze zijn stapjes verder gekomen in hun rouwproces en hebben de participatie hooglijk gewaardeerd”, aldus Wesenhagen-Doerga.