Etnel: ‘Te veel bevoegdheden bij de president, tijd voor verandering’

patricia etnel

Tijdens haar bezoek aan zusterorganisatie Platform Frambo Nederland heeft NPS-parlementariër Patricia Etnel onder het motto A Nyun Pasi gepleit voor een spoedige decentralisatie van het openbaar bestuur in Suriname.

Het doel van decentralisatie is om bevoegdheden van het landsbestuur over te hevelen naar de lagere overheden: de district- en ressortraden.

Afgestudeerd bestuurskundige Etnel ziet een grote urgentie om het openbaar bestuur beter te laten functioneren en presteren dan nu het geval is.

De bevoegdheden van de lagere overheden die zijn verspreid door het gehele land, moeten worden opgewaardeerd ten koste van het centrale gezag. Ook aan de personen die de functies in deze organen in de regio’s bekleden mogen hogere eisen worden gesteld.

In interactie met een volle zaal in Amsterdam-Zuidoost stelde Etnel zaterdagavond dat in de huidige situatie de regering en met name het staatshoofd over te veel bevoegdheden beschikt. “Een president die handelt als God, die past niet meer in deze tijd in een land dat te kampen heeft met veel en zeer grote problemen”, aldus Etnel.

Positief gevolg van het overhevelen van bevoegdheden naar de lagere overheden is dat de burger zich meer betrokken zal voelen bij de uitvoering van het beleid en de commissariaten in de eigen regio op democratische wijze kan afrekenen op de gevoerde politiek. Decentralisatie van bestuur en beleid is inherent aan kennis, kunde, kwaliteit en karakter.

Etnel sprak haar grote zorg uit over ondermaatse kwaliteit van elementaire overheidstaken waaronder onderwijs, gezondheidszorg, ondernemerschap en bescherming van het gezin.

Het is volgens de politica juist deze basiszorg die drastisch moet verbeteren en waarvoor de decentralisatie van overheidstaken positief kan uitpakken. Bovendien kan deze bestuurlijke vernieuwing bijdragen aan de vereiste duurzame ontwikkeling, vooruitgang en stabiliteit.

Als urgente opdracht ziet de populaire NPS-parlementariër ook de ontwikkeling van een gedegen coördinatie van de belastingafdracht door buitenlandse multinationals bij de aanstaande oliewinning. Een ander belangrijk aandachtspunt is volgens Etnel de voorbereiding van een volwassen diasporabeleid.

De naar schatting een miljoen Surinamers buiten de grenzen van het land bieden een groot potentieel voor verdere ontwikkeling van de Republiek Suriname.

Tot slot hield zij een pleidooi voor het opmaken van beleid voor een schadevergoeding door de vroegere kolonisatoren ter compensatie van het ondergane leed door het slavernijverleden.

“Nu verschillende landen in de LatijnsAmerikaanse en Caribische regio de rekening opmaken, mag Suriname hierin absoluut niet achterblijven”, aldus Patricia Etnel.