‘Brunswijk belde Noersalim met de vraag of hij minister van Binnenlandse Zaken wil worden’

noersalim brunswijk

In een exclusief gesprek met GFC Nieuws heeft Suriname-analist R. Pinas zijn licht laten schijnen op de groeiende controverse rond Bronto Somohardjo, de Surinaamse minister van Binnenlandse Zaken en ondervoorzitter van de Pertjajah Luhur (PL).

Volgens Pinas is er sprake van een gecoördineerde poging om Somohardjo te criminaliseren, met als doel zijn ontslag te forceren.

Dit zou onderdeel zijn van een breder machtsspel, waarbij ABOP-leider Ronnie Brunswijk probeert het ministerie van Binnenlandse Zaken in handen te krijgen.

Bewuste strategie om Somohardjo te ontslaan
Pinas, die bekend staat als een zeer goed geïnformeerde waarnemer, stelt dat er een opzettelijk scenario is gecreëerd om Somohardjo in een kwaad daglicht te stellen.

“Op basis van mijn informatie, en die is heel hard, wil Ronnie Brunswijk koste wat het kost het beheer krijgen over het ministerie van Binnenlandse Zaken,” aldus de analist.

Hij benadrukt dat er meerdere pogingen zijn gedaan om Somohardjo te vervangen, waarbij Brunswijk zelfs telefonisch contact zou hebben opgenomen met figuren zoals Mike Noersalim van de HVB en Lothar Boksteen, om hen te vragen of zij interesse hadden om tot aan de verkiezingen van mei 2025 het ministerie te leiden.

“Voor zover ik weet, is dat niet gelukt,” voegt hij eraan toe.

“Hoewel deze personen waarschijnlijk zullen ontkennen als ze door de pers om een reactie worden gevraagd, blijf ik bij mijn verklaring. Ik garandeer dat het wel degelijk is gebeurd,” zegt hij met stelligheid.

Politieke intriges
Pinas geeft aan dat Brunswijk niet zomaar op het ministerie van Binnenlandse Zaken aast, maar dat er diepere redenen zijn voor zijn interesse.

“Ik wil geen directe beschuldigingen uiten, maar een ieder met een beetje verstand begrijpt wel waarom hij dit wil,” verklaart hij cryptisch, terwijl hij hoopt dat er geen situaties zoals in Venezuela ontstaan tijdens de komende verkiezingen.

De objectieve observator maakt bovendien een vergelijking met 2014, het jaar voor de verkiezingen in 2015, toen ook een minister van Pertjajah Luhur op BiZa werd vervangen.

Hij verwijst hierbij naar de opmerkelijke verkiezingsoverwinning van de NDP met een groot aantal zetels in dat jaar, een situatie die volgens Pinas overeenkomsten vertoont met de huidige politieke ontwikkelingen.

Afspraken binnen de coalitie
De Suriname- analist herinnert eraan dat er in 2020 duidelijke afspraken zijn gemaakt tussen de vier politieke leiders — Chan Santokhi, Ronnie Brunswijk, Gregory Rusland en Paul Somohardjo — dat het ministerie van Binnenlandse Zaken gedurende de volledige zittingsduur van de regering onder beheer van de PL zou blijven.

Hij vindt het daarom vreemd dat Brunswijk nu een ander beeld probeert te schetsen, vooral via zijn positie als vicepresident.

Verwachtingen van de president
Op de vraag of hij verwacht dat president Santokhi zal ingaan op de druk om Somohardjo te ontslaan, is Pinas duidelijk: “Ik ga ervan uit dat president Santokhi eerlijk is en bovendien intelligent genoeg om in te zien dat er hier sprake is van een opgezet scenario.”

Volgens Pinas is het evident dat Brunswijk herhaaldelijk in conflict raakt met andere politieke partners om zijn machtspositie te versterken, zoals in het verleden met partners binnen de A-combinatie, Diana Pokie, Alice Amafo en nog tal van andere personen. “De president ziet dat ook en gaat zich niet zomaar laten misleiden.”

Geduld van de VHP
Pinas uit ook zijn bewondering voor het geduld dat de VHP, de partij van president Santokhi, tot nu toe heeft getoond.

“Dat de VHP blijft accepteren dat hun eigen coalitiepartner, de ABOP, dikwijls valse informatie aan hun handlangers geeft om VHP-toppers in de media aan te vallen, is opmerkelijk,” zegt hij. Volgens de analist is dit een duidelijk teken dat de oranje partij al geruime tijd geduldig is en de situatie rustig afwacht.

Met deze analyse schetst Pinas een beeld van een diepgaande politieke strijd binnen de Surinaamse coalitie, waarin persoonlijke belangen en machtshonger de boventoon voeren.

Of deze spanningen zullen leiden tot het ontslag van minister Somohardjo, blijft voorlopig onzeker, maar volgens de analist is het duidelijk dat de politieke dynamiek in Suriname in aanloop naar de verkiezingen van 2025 steeds meer complexiteit vertoont.