Docent: Surinaamse mannen in Nederland passen zich moeilijk aan en dragen weinig bij

man lui raam balkonjpg

In reactie op een recent artikel op GFC Nieuws over de problemen die bepaalde groepen Surinamers in Nederland ervaren, heeft Stanley Zaalman scherpe kritiek geuit op het gedrag van Surinaamse mannen in het Europese land.

Volgens Zaalman hebben veel Surinamers moeite zich aan te passen aan de Nederlandse samenleving, vooral vanwege hun gewoonte om in groepen bij elkaar te blijven en weinig initiatieven te ontplooien binnen hun eigen gezin.

“Het probleem bij de doorsnee Surinamers is dat ze gewend zijn om bij elkaar te hokken. Ze zijn geen types die thuis leuke activiteiten met hun gezin ondernemen. In het weekend trekken ze massaal naar dansfeesten,” aldus zijn mening.

Hij legt verder uit dat Surinaamse mannen vaak de neiging hebben om rond te hangen in de buurt, zoals op pleintjes in Amsterdam-Zuidoost. “Pas rond zes uur gaan ze kijken wat hun vrouw thuis heeft gekookt.”

Zaalman, die als docent werkt, merkt ook op dat de vrouwen vaak degenen zijn die de harde arbeid leveren, vooral in de zorgsector, terwijl de mannen zich afzijdig houden.

“De vrouwen willen die luilakken niet meer,” stelt hij scherp. “Ze maken kinderen en knijpen er daarna tussenuit. Dit zie ik dagelijks om me heen; de vaders verschijnen nooit op oudergesprekken.”

Uit statistieken blijkt volgens de docent dat ongeveer 80% van de Surinaamse moeders alleenstaand is. “De mannen leveren geen bijdrage, en dat is een trieste realiteit,” besluit hij.

Foto ter illustratie.