Santokhi prijst regeringsprestaties na belangrijke schuldherschikkingsovereenkomst

regering santokhi chan- brunswijk- ramdin- raghoebarsing- ministers kabinet

President Chan Santokhi heeft de recente schuldherschikkingsovereenkomst geprezen als een grote prestatie van zijn regering, die wederom stappen zet in het bevorderen van prudent financieel beleid.

Op 8 oktober ondertekende minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning de tweede fase van de schuldherschikking met de Club van Parijs.

Deze overeenkomst betreft de herschikking van bilaterale en commerciële schulden met staatsgaranties van leden van de Club van Parijs, waaronder Frankrijk, Italië, Israël en Nederland.

De overeengekomen voorwaarden bieden aanzienlijke verlichting voor de staat Suriname. Zo zullen de bilaterale schulden per 1 januari 2025 worden afgelost in een periode van 17 jaar, met een aflossingsvrije periode van 4 jaar.

Voor de schulden met staatsgaranties geldt een aflossingsperiode van 12 jaar, met een aflossingsvrije periode van 5 jaar.

Daarnaast mogen de rentevoeten op beide type schulden niet hoger zijn dan 3,59 procent, terwijl de bilaterale schulden tegen de concessionele rentevoeten van de oorspronkelijke overeenkomsten zullen worden afgelost.

Santokhi benadrukt dat deze schuldherschikking cruciaal is om de druk op de staatsbegroting in de komende jaren te verminderen en de financiële stabiliteit van Suriname te waarborgen.

“Door deze herschikking hebben we een beter aflossingsplan voor de staat Suriname kunnen afspreken, wat een enorme verlichting zal betekenen voor onze schuldenlast,” aldus de president.

De getekende overeenkomst is een zogenoemde paraplu-overeenkomst. Dit houdt in dat de voorwaarden en condities al zijn vastgelegd, maar dat met elk van de betrokken landen nog afzonderlijke bilaterale overeenkomsten zullen worden ondertekend om de herschikking definitief te maken.

Met deze belangrijke stap toont de regering wederom haar toewijding aan het herstellen van de economie en het beheersen van de staatsfinanciën. “We blijven vastberaden werken aan de economische toekomst van Suriname, en deze overeenkomst is een belangrijke mijlpaal in het veiligstellen van financiële stabiliteit,” zei president Santokhi.

De regering blijft vastberaden om in de toekomst meer stappen te zetten die het financiële beleid van Suriname versterken, met als doel de druk op de staatsbegroting te verlichten en ruimte te creëren voor investeringen in de ontwikkeling van het land.