Surinaamse woningen kampen vaker met lagere hygiënestandaarden dan Nederlandse

woning huis familie gezin

Lifestyledeskundige Patricia Wong uit stevige kritiek op het vooroordeel dat op Surinaamse sociale media circuleert over de hygiëne van Nederlandse mensen.

“Het is kwalijk dat er gegeneraliseerd wordt, en bovendien is het tegendeel waar,” zegt Wong, die lange tijd in Nederland, de Verenigde Staten, Dubai en Suriname heeft gewoond, in een interview met GFC Lifestyle.

“De huizen in Nederland zijn van binnen in veel gevallen opvallend schoner dan wat ik hier in Suriname zie. Ook de tuinen zijn beter onderhouden, evenals openbare gebouwen, toiletten, ziekenhuizen en supermarkten.

De straten en trottoirs zijn zonder twijfel netter en het is er allemaal veel beter opgeruimd. Suriname kan een voorbeeld nemen aan de Nederlanders,” aldus de deskundige.

Volgens haar is ook de persoonlijke hygiëne in Nederland op sommige vlakken beter. “Mijn zoons moesten bijvoorbeeld na de gymles op school in Nederland altijd douchen. Hier in Suriname zie ik dat kinderen na een gymles bezweet en vuil weer de klas ingaan.”

Wong wijst er ook op dat er in Surinaamse zwembaden minder streng wordt gecontroleerd op douchen voor het zwemmen.

“Al mijn Nederlandse vrienden en vriendinnen zijn over het algemeen heel schoon, hun lichaam is fris en hun huis en kleding is goed verzorgd, ook in de zomer.

Dat kan ik helaas niet zeggen van veel mensen die ik ken hier in Paramaribo,” merkt ze op.

Wong erkent dat er overal mensen zijn die minder waarde hechten aan hygiëne, maar vindt het idee dat Nederlanders slordig zijn “flauwekul en een groot misverstand.” Over het algemeen is men in Nederland juist netter.

Foto ter illustratie.