Het wassen van kip met azijn is een veelgebruikte traditie in de Surinaamse keuken. Veel mensen geloven dat deze methode bacteriën verwijdert, de geur van rauw vlees neutraliseert en de kip malser maakt.
Daarnaast gebruiken sommige Surinamers citroensap in combinatie met azijn om de marinade beter te laten intrekken en zo een intensere smaak te creëren.
Dit gebruik staat echter haaks op de adviezen die in Nederland worden gegeven, zo blijkt uit research van GFC Nieuws Lifestyle.
Volgens het Voedingscentrum wordt het wassen van kip, zowel met water, azijn als citroen, sterk afgeraden.
De reden hiervoor is dat het spoelen van kip juist de kans op kruisbesmetting vergroot.
Wanneer rauwe kip wordt afgespoeld, kunnen bacteriën zoals salmonella en campylobacter zich via spetters verspreiden naar oppervlakken zoals het aanrecht, de gootsteen en andere keukengerei.
Hierdoor neemt de kans op voedselvergiftiging aanzienlijk toe.
Het Voedingscentrum adviseert dan ook om rauwe kip helemaal niet af te spoelen en om het vlees direct goed door te verhitten tot het gaar is. Dit doodt de aanwezige bacteriën en minimaliseert de kans op gezondheidsrisico’s.
Voor veel Surinaamse koks kan dit advies moeilijk te accepteren zijn, aangezien de traditie van kip wassen diep geworteld is in de culinaire cultuur.
Samenvattend: hoewel het wassen van kip in Suriname vaak wordt gezien als een manier om de smaak en textuur van het vlees te verbeteren, wordt het vanuit een voedselveiligheidsperspectief afgeraden in Nederland.
Foto ter illustratie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com