Chronisch geldgebrek dreigt Surinaamse samenleving te ontwrichten

vrouw stress depressief

Een groot deel van de Surinaamse bevolking kampt al jaren met financiële problemen.

Het chronische gebrek aan geld heeft een grote impact op het dagelijks leven en kan op lange termijn leiden tot ernstige gevolgen voor de samenleving als geheel.

Stress en onzekerheid zijn inmiddels vaste onderdelen geworden van het bestaan van veel Surinamers, laat een psychologe verbonden aan het Internationaal VrouwenCollectief (KIVC) aan GFC Nieuws weten.

De economische crisis en stijging van de prijzen, heeft de situatie in Suriname volgens haar verder verslechterd.

De koopkracht van de gemiddelde persoon is drastisch gedaald, en basale uitgaven zoals voedsel, onderdak en medische zorg zijn voor velen onbetaalbaar geworden.

Dit leidt niet alleen tot financiële zorgen, maar ook tot een groeiende mentale druk, stelt de deskundige.

Het voortdurend moeten maken van moeilijke keuzes – zoals het overslaan van maaltijden of het uitstellen van medische behandelingen – creëert een vicieuze cirkel van stress.

Chronische financiële zorgen kunnen leiden tot psychische klachten zoals depressie en angststoornissen, maar ook fysieke gezondheidsproblemen veroorzaken.

De stress heeft ook sociale gevolgen: gezinnen komen onder druk te staan, wat kan resulteren in spanningen, conflicten en zelfs huiselijk geweld.

Daarnaast beperkt de constante financiële onzekerheid de mogelijkheden voor persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling.

Veel kinderen groeien op in een omgeving waar armoede en stress de norm zijn, wat hun kansen op een betere toekomst beperkt.

De Surinaamse samenleving dreigt hierdoor vast te komen zitten in een patroon van armoede en sociale uitsluiting, meent ze.

Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, zijn volgens het KIVC gerichte maatregelen nodig. De overheid moet niet alleen economische hervormingen doorvoeren, maar ook investeren in sociale vangnetten en gemeenschapsgerichte ondersteuning om de gevolgen van armoede en stress te verlichten.