Steven Debipersad, voorzitter van de Economistenvereniging van Suriname, roept de regering op om een strategisch plan te ontwikkelen voor het beheer van de komende olie-inkomsten, na de definitieve investeringsbeslissing (Final Investment Decision, FID) van TotalEnergies voor Suriname’s eerste offshore olieproject.
“Dit is een historisch moment voor Suriname, vooral gezien de omvang van de investering,” aldus Debipersad. Hoewel Staatsolie, het staatsoliebedrijf van Suriname, al decennialang actief is in de oliesector, zal de FID van TotalEnergies volgens hem een “fundamenteel grotere impact” op de economie hebben.
Debipersad benadrukt i gesprek met OIL Now de noodzaak van een duidelijke strategie voor het gebruik van de olie-inkomsten en geeft aan dat het tijd is om de focus te leggen op sectoren die verdere ontwikkeling nodig hebben.
Hij waarschuwde ook de politieke partijen, met de verkiezingen van 2025 in het vooruitzicht, tegen het doen van onrealistische beloftes, die tot “ontwrichting en teleurstelling” kunnen leiden als ze niet worden waargemaakt.
Daarnaast wees hij erop dat de FID een omkering van de braindrain kan bewerkstelligen en hoop kan bieden aan jonge professionals.
“Nu is het tijd om de schouders eronder te zetten en te werken aan een langetermijnvisie die Suriname moet verheffen van een ontwikkelingsland naar een ontwikkelde status,” zei Debipersad.
Het Block 58-project, dat naar schatting 10,5 miljard USD zal kosten, richt zich op het Gran Morgu-veld, dat naar verwachting ongeveer 750 miljoen vaten olie bevat.
Het project omvat het boren van ongeveer 30 putten in de komende jaren, met de eerste olieproductie gepland voor 2028.
Een drijvend productie-, opslag- en lossysteem (FPSO) zal offshore Suriname worden gestationeerd zodra het is gebouwd.
Het project streeft naar een productie van maximaal 220.000 vaten olie per dag.
M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com