Leetz-Nathoenie stelt dat kinderen met dyslexie hoogbegaafd zijn

Dyslexie-4116707

Op 6 oktober is het Wereld Dyslexie Dag. Wereldwijd wordt aandacht gevraagd voor de uitdagingen en kansen die dyslexie met zich meebrengt.

Deze dag is bedoeld om bewustwording te creëren over de impact van dyslexie op kinderen, hun leerproces en hun zelfbeeld.

Nancy Leetz-Nathoenie, schoolleider van het NKC Instituut in Suriname, legt in een gesprek met GFC Nieuws uit dat dyslexie te maken heeft met een taalstoornis en niet met een gebrek aan intelligentie.

“Er heerst vaak de misvatting dat kinderen met dyslexie niet intelligent zijn, maar dat klopt niet. Veel van deze kinderen zijn hoogbegaafd, vooral op het gebied van ICT,” zegt ze.

Leetz-Nathoenie wijst erop dat dyslexie zich uit in specifieke problemen met het herkennen van letters en het verwarren van klanken.

Kinderen met dyslexie kunnen moeite hebben met het onderscheiden van de ‘b’ en ‘d’, en met klanken zoals ‘ou’ en ‘au’.

Dit leidt tot frustratie, vooral wanneer ze in een onderwijssituatie worden geconfronteerd met hoge verwachtingen.

“Wanneer deze kinderen het gevoel hebben dat ze niet begrepen worden of dat ze het niet kunnen, kunnen ze dichtklappen.”

Volgens de schoolleider is het belangrijk om kinderen met dyslexie aan te moedigen om boeken te lezen met moeilijkere woorden, “maar ze moeten ook overzichtelijk zijn en duidelijke lettertypen bevatten”, legt ze uit.

Op het NKC Instituut worden kinderen met dyslexie op verschillende manieren ondersteund. Leetz-Nathoenie vertelt dat de school adaptieve begeleiding biedt, waarbij de leerstof en toetsen zijn aangepast aan de behoeften van deze kinderen.

De leerlingen worden ook mondeling getoetst, wat hen in staat stelt om beter te presteren.

De schoolleider geeft aan dat er niet voldoende bewustwording is in Suriname. “Er is geen aangepast curriculum of programma dat specifiek gericht is op deze kinderen,” zegt ze.

Op haar school zijn er ongeveer 20 kinderen met dyslexie. De leerkrachten passen de repetities aan, waarbij ze de kinderen de vragen laten lezen en hen helpen begrijpen wat er gevraagd wordt.

“Soms moeten de vragen meerdere keren herhaald worden, maar dan kunnen ze het op hun eigen manier beantwoorden,” legt ze uit.

Deze kinderen hebben unieke leerstijlen en -tempo’s, wat betekent dat hun schrijfvaardigheden ook variëren.

“Ze schrijven vaak springend, niet altijd netjes, en soms is hun handschrift onleesbaar. Ze houden er niet van om veel te overschrijven.”

“Maar zodra ze achter een computer zitten, merk je dat ze veel sneller kunnen typen,” vertelt ze.

Leetz-Nathoenie benadrukt dat kinderen met dyslexie niet minder intelligent zijn.

“Er is niet echt veel informatie of voorlichting hierover. Deze kinderen worden vaak in een hoek gedrukt. Ze worden gezien als dom of als kinderen die niet kunnen leren.”

“Deze kinderen behoren echter tot de hoogbegaafde kinderen”, aldus de schoolleider.