Private sector roept op tot activering overlegorganen na presidentiële toespraak

chan santokhi

Hoewel president Chan Santokhi in zijn jaarrede verschillende maatregelen aankondigde ter ondersteuning van de economie, benadrukt de private sector dat enkele cruciale aspecten onvoldoende aan bod zijn gekomen.

Dialoog en samenwerking

Een essentieel punt van zorg is de beperkte nadruk op intensieve samenwerking tussen de overheid en de private sector.

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) wijst erop dat structureel overleg tussen de regering, werkgevers, en werknemers van groot belang is voor effectieve beleidsuitvoering.

Organen zoals de Sociale Economische Raad en het Tripartiet Overlegorgaan moeten volgens de VSB dringend worden geactiveerd. Deze platforms kunnen een brug slaan tussen de overheid en de private sector, waardoor de uitdagingen en behoeften van het bedrijfsleven beter in het overheidsbeleid worden meegenomen.

Toekomstvisie en duurzaam beheer

Daarnaast wijst de VSB op het belang van een duidelijke toekomstvisie voor het behoud van Suriname’s positie als een van de drie Carbon Sink landen ter wereld, vooral in het licht van de ontwikkelingen binnen de offshore olie-industrie.

De private sector kijkt uit naar nauwere samenwerking met de overheid om een strategie te ontwikkelen die ervoor zorgt dat de inkomsten uit de olie-industrie op verantwoorde wijze worden beheerd en een positief effect hebben op de lokale markten.

Verantwoord beheer hulpbronnen

Met de verwachte stijging van inkomsten uit de natuurlijke hulpbronnen van het land, blijft transparantie een belangrijke pijler.

De VSB benadrukt dat het cruciaal is dat deze inkomsten op een inclusieve en verantwoorde manier worden beheerd. Dit zal bijdragen aan een sterke en duurzame nationale economie, waarbij zowel de overheid als de private sector gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het waarborgen van langetermijnvoordelen voor het hele land.

De VSB staat dan ook open voor intensievere samenwerking met de overheid en verwacht dat platforms zoals de Sociale Economische Raad en het Tripartiet Overlegorgaan een sleutelrol zullen spelen in het bevorderen van een constructieve dialoog.