Directie Huisartsen Spoedpost Paramaribo verklaart strenge maatregelen tegen agressief gedrag

huiartsen spoedpost

De Huisartsen Spoedpost Paramaribo neemt krachtige maatregelen om een veilige en respectvolle omgeving te waarborgen voor zowel patiënten als zorgverleners.

“Onlangs hebben onze artsen in een kritieke situatie, tijdens een reanimatie, te maken gehad met onacceptabel agressief gedrag van een andere patiënt.

“Terwijl zij hun uiterste best deden om een leven te redden, werd er onterecht ongeduld getoond vanwege de wachttijd. Dit soort gedrag is volstrekt onacceptabel en heeft ons doen besluiten om duidelijkere richtlijnen in te voeren”, aldus de directie in een verklaring.

Sinds de opening van de Huisartsen Spoedpost Paramaribo is het doel altijd geweest om zorg en aandacht te bieden aan de bevolking van Suriname.

“Onze artsen worden voortdurend getraind in respectvolle en geduldige communicatie, ongeacht de omstandigheden waarin zij zich bevinden. Klachten worden serieus genomen en de directie streeft ernaar om binnen 24 uur in gesprek te gaan met de betrokken patiënt”.

“Helaas constateren wij dat agressief gedrag steeds vaker voorkomt. Veel patiënten komen met negatieve ervaringen van andere zorginstellingen en uiten zich op een respectloze, soms zelfs bedreigende wijze. Dit gedrag is onacceptabel en zal niet worden getolereerd.

“Wij begrijpen dat wachttijden frustrerend kunnen zijn, vooral wanneer meerdere patiënten tegelijk worden behandeld. Wij willen echter benadrukken dat de medische prioriteit altijd ligt bij levensbedreigende situaties.

“Het is essentieel dat patiënten de richtlijnen volgen en gebruik maken van ons gratis nummer 124 om hun situatie te bespreken, zodat wij de zorg beter kunnen organiseren,” meent de directie.

Om de veiligheid van het personeel en andere patiënten te waarborgen, zal bij agressief gedrag de politie worden ingeschakeld.

Tevens introduceert de directie een systeem van ‘rode’ en ‘gele’ kaarten voor patiënten die zich ongepast gedragen. Dit houdt in dat de toegang tot de spoedpost gedeeltelijk of volledig kan worden ontzegd. Patiënten die een kaart ontvangen, zullen hierover een aangetekende brief ontvangen.

“Wij vragen iedereen om begrip en respect voor het werk dat wij doen. Onze artsen zijn waardevol en verdienen een veilige werkomgeving. In een tijd waarin het medisch personeel in Suriname onder druk staat, willen wij alles in het werk stellen om hen te behouden en te ondersteunen.

“Wij blijven ons inzetten voor kwalitatieve zorg voor iedereen en danken u voor uw medewerking,” aldus de directie van de Huisartsen Spoedpost Paramaribo.