Zorgen over onvoldoende doorbakken kip bij fastfoodrestaurants in Suriname

Fried chicken

Op sociale media uiten klanten hun bezorgdheid over kip die onvoldoende doorbakken wordt bij bekende fastfoodrestaurants in Suriname.

Het vlees zou aan de binnenkant soms wit en rauw ogen, en in bepaalde gevallen zelfs nog bloed bevatten.

Deze meldingen hebben geleid tot onrust onder consumenten over voedselveiligheid en de mogelijke gezondheidsrisico’s, waaronder voedselvergiftiging.

Internationale instanties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wijzen regelmatig op het belang van goed bereide kip om bacteriële besmetting te voorkomen.

Onvoldoende verhitting kan ernstige infecties veroorzaken door bacteriën zoals salmonella en campylobacter, die vooral risicovol zijn voor kwetsbare groepen, zoals kinderen, ouderen en mensen met een zwak immuunsysteem.

Om gezondheidsproblemen te voorkomen, wordt geadviseerd dat kipproducten een interne temperatuur van minimaal 75°C moet bereiken om schadelijke bacteriën te doden.

Gedupeerden twijfelen of er voldoende kwaliteitscontroles worden uitgevoerd en of de lokale autoriteiten de naleving van internationale voedselveiligheidsnormen adequaat handhaven. Dat blijkt uit reacties verzameld door GFC Nieuws.

Ze pleiten voor snelle maatregelen, waaronder strengere inspecties en verbeteringen in de kookprocessen en hygiënestandaarden van de betreffende restaurants.

Een ernstig voorbeeld vond plaats in Madre’s Oaxacan Restaurant in Los Angeles, waar meer dan 30 gasten besmet raakten met Salmonella door ondergekookte kip.

Verschillende slachtoffers kregen complicaties zoals sepsis en nierfalen en moesten in het ziekenhuis worden opgenomen, wat resulteerde in rechtszaken en onderzoeken naar de voedselveiligheid van het restaurant.

Foto ter illustratie.