Incompetente politici een bedreiging voor Surinaamse economie

Domheid1

OPINIE – Suriname bevindt zich op een gevaarlijk kruispunt, waar incompetente politici met hun populistische beloften het voortbestaan van de economie bedreigen.

De recente uitspraken over het invoeren van gratis onderwijs en gezondheidszorg klinken misschien aantrekkelijk, maar ze zijn verre van realistisch.

Deze beloftes negeren de fundamentele problemen waarmee ons land te maken heeft en kunnen de Surinaamse samenleving op lange termijn ernstige schade toebrengen.

Politieke leiders die dergelijke maatregelen willen doorvoeren, zonder een solide economisch plan of inzicht in de financiële consequenties, spelen met vuur.

Suriname heeft al een geschiedenis van het slecht beheren van inkomsten uit natuurlijke hulpbronnen zoals bauxiet, goud, en olie. Ondanks deze rijkdom kampt het land met een aanzienlijke schuld en een economie die kwetsbaar is voor externe schokken.

Het idee van gratis basisvoorzieningen, zoals onderwijs en gezondheidszorg, is verleidelijk. Maar zonder een robuuste financiële infrastructuur en verantwoord bestuur, kunnen deze beloftes niet worden waargemaakt.

Landen waar dit wél succesvol is, hebben stabiele economieën en een sterk sociaal vangnet, iets wat Suriname op dit moment mist.

Het blindelings volgen van deze populistische retoriek kan leiden tot een verdere toename van de staatsschuld en inflatie, wat de armoede en ongelijkheid in het land alleen maar zal verergeren.

In plaats van loze beloften, heeft Suriname leiders nodig die bereid zijn om eerlijke, realistische stappen te zetten om de economie te herstellen en de inkomsten uit de olie- en gassector verstandig te beheren.

Het is tijd dat de bevolking zich afvraagt of zij leiders willen die korte-termijn oplossingen beloven, of visionaire bestuurders die de uitdagingen van vandaag aanpakken met het oog op een duurzame toekomst.

De weg naar herstel ligt in verantwoordelijkheid, transparantie en een strategische visie voor de lange termijn. Alleen door zorgvuldig en verantwoord te handelen, kan Suriname de welvaart bereiken waar het volk zo naar verlangt.

Ben M.D.