Gran Morgu’s-miljarden

Dollars koffer geld

Suriname bevindt zich op een kruispunt van hoop en onzekerheid.

De recente ondertekening van de Final Investment Decision (FID) voor de ontwikkeling van het GranMorgu-olieveld in Blok 58 werd aangekondigd als een keerpunt voor het land.

Met een investering van meer dan USD 10,5 miljard en een geschatte productie van 220.000 vaten olie per dag vanaf 2028, belooft dit project Suriname een economische impuls die het land hard nodig heeft.

President Santokhi noemde het een historisch moment, een kans op nieuwe werkgelegenheid en economische groei.
Maar het is tijd dat we ons afvragen of deze optimistische vooruitzichten ook daadwerkelijk ten goede zullen komen aan het volk van Suriname.

We moeten kritisch kijken naar de politieke keuzes die ons land in de afgelopen decennia heeft gemaakt, en vooral naar de leiders die verantwoordelijk waren voor het beheer van onze natuurlijke rijkdommen.

Het is een trieste waarheid dat Suriname, ondanks zijn overvloed aan hulpbronnen zoals bauxiet, goud, hout en olie, diep in de schulden zit, met een nationale schuld van USD 4 miljard.

Hoe is het mogelijk dat we zulke enorme winsten hebben gegenereerd, maar toch zo weinig vooruitgang hebben geboekt?
Het antwoord ligt in het falen van goed bestuur.

Decennia van corruptie, zelfverrijking en slecht beleid hebben ervoor gezorgd dat de winsten uit onze natuurlijke rijkdommen niet zijn geïnvesteerd in de ontwikkeling van het land.

In plaats daarvan zijn ze verdwenen in de zakken van enkelen, terwijl de meerderheid van de bevolking achterblijft met slecht onderhouden infrastructuur, een zwakke economie en beperkte kansen.

Met de komende verkiezingen hebben we als burgers de kans om een koerswijziging te realiseren. Het is cruciaal dat we deze kans grijpen en ervoor zorgen dat de toekomstige leiders van Suriname de belangen van het volk vooropstellen, in plaats van hun eigen gewin.

Het oliegeld dat in de toekomst het land binnenstroomt, kan ons land transformeren, maar alleen als het op een verantwoorde en transparante manier wordt beheerd.

Suriname kan zich niet nog een decennium van slecht bestuur veroorloven. De gevolgen van verkeerde keuzes in het verleden zijn nu al zichtbaar in de economische crisis waarin we ons bevinden. Daarom is het van levensbelang dat we als burgers onze verantwoordelijkheid nemen.

We moeten niet alleen stemmen voor degenen die beloven de economie te herstellen, maar ook voor degenen die integriteit, transparantie en verantwoordelijkheid in hun leiderschap tonen.

De komende verkiezingen zijn cruciaal. Ze zullen bepalen of we in de komende jaren de welvaart zien waar we al zo lang op wachten, of dat we opnieuw in een cyclus van schulden en teleurstelling terechtkomen.

Laten we deze kans niet verspillen. Het is tijd om te kiezen voor leiders die Suriname verdienen.

N. Mohari