Eigen lof stinkt enorm

photo-1546872006-42c78c0ccb29

Door Francis Renfurm

Waarom is het nou zo moeilijk om open en eerlijk te zijn over de plannen die de verschillende voorzitters van politieke partijen in Suriname ongetwijfeld zullen hebben? Wat denken ze nou te bereiken met al die doorzichtige opschepperij (dát kunnen ze als de besten) over hoe zij het beter gaan doen dan de huidige en voorgaande regeringen? Alsof die het goed hebben gedaan! Niets is minder waar, want anders stonden wij vandaag de dag bij wijze van spreken niet op de rand van de afgrond.

Ik wacht op het moment dat politici op het politieke toneel openlijk afstand gaan doen van partijleden die zich in het verleden en heden flink verrijkt hebben tijdens het ‘uitvoeren’ van hun ambt in het landsbestuur. Want er zijn voorzitters die op het podium hardop roepen en in interviews beweren dat als zij het mandaat van het volk krijgen in mei 2025, ze zonder pardon tegen de personen optreden die denken te kunnen stelen van het land en volk.

Maar wat schetst mijn verbazing dat ze bijna zeven maanden voor de verkiezingen nog steeds vooral doen alsof hun neus bloedt en geen stelling nemen tegen leden waarvan de feiten aantoonbaar zijn dat ze voor het aanvaarden van hun ambt een zeer eenvoudig leven leidden als ieder ander die eerlijk en keihard aan de slag moet gaan om rond te komen, maar tijdens het ‘uitvoeren’ van hun ambt in het landsbestuur en na aftreden ineens steenrijk zijn! In de ogen van velen komen deze voorzitters als zeer onbetrouwbaar over. Ze zeggen het één te gaan doen, maar laten tegelijkertijd datzelfde na!

Dit is voor mij een van de vele feiten die aangeven dat er met het volk gesold wordt. Hoe vaak is er in artikelen door verschillende schrijvers niet aangegeven dat het van belang is om vertrouwen te wekken? Om het volk serieus te nemen? En dat het gros van de Surinamers klaarwakker is om door alles heen te prikken? Wanneer gaat het doordringen dat de hoogste tijd is aangebroken om als zittende en aankomende bestuurders van het land kleur te bekennen in de ruimste zin van het woord?

Durf nu stelling te nemen! Laat het volk nu de verborgen lef en daadkracht zien! Na bijna een halve eeuw minimaal tot niets betekend te hebben voor land en volk, moet het nu toch wel een keer gedaan zijn met die constante eigen lof zonder daden, want onze neuzen hebben daardoor veel te veel te verduren.

En daarom kan ik het niet vaak genoeg aanhalen dat het van het grootste belang is dat elke stemgerechtigde vanaf nu goed om zich heen kijkt, observeert en nadenkt over haar of zijn keuze en op 25 mei 2025 in het stemhokje heel beheerst een kruisje plaatst. De Surinamers staan namelijk in hun recht om van de huidige en aankomende regering te eisen dat zij te allen tijde op de allereerste plaats komen qua duurzame ontwikkeling en groei.