KIVC: Steeds meer Surinamers kunnen eigen bijdragen voor medicijnen niet betalen

Medicijnen tabletten pillen

Het Internationaal VrouwenCollectief (KIVC) krijgt steeds meer verzoeken van inwoners in Suriname die aangeven dat zij de eigen bijdragen voor medicijnen bij apotheken niet uit eigen middelen kunnen betalen.

Een woordvoerster van het KIVC meldt telefonisch aan GFC Nieuws dat ze een duidelijke toename zien van het aantal online hulpverzoeken.

“Mensen melden ons dat ze hun medicijnen die door artsen zijn voorgeschreven simpelweg niet meer kunnen bekostigen. Het gaat vaak om bedragen die oplopen tot boven de SRD 1100,-, maar we zien ook uitschieters van duizenden Surinaamse dollars,” aldus de woordvoerster.

Volgens het KIVC kan deze situatie ernstige gevolgen hebben voor patiënten die afhankelijk zijn van hun medicatie.

“Wanneer mensen niet in staat zijn om hun medicijnen te kopen, kan dit leiden tot een verslechtering van hun gezondheidstoestand. Chronische ziekten zoals diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten kunnen verergeren als patiënten hun medicatie niet trouw innemen,” is de uitleg.

Dit kan volgens het KIVC  uiteindelijk leiden tot hogere kosten voor de gezondheidszorg, omdat deze patiënten dan mogelijk noodgedwongen in het ziekenhuis belanden.

Het Collectief doet een dringend beroep op de Surinaamse regering om maatregelen te treffen die financieel zwakkeren kunnen helpen en de zorg toegankelijk te houden voor alle inwoners.