Dienstjaar 2025 begroot voor meer dan SRD 50 miljard

begroting jaarrede chan santokhi

Tijdens de Buitengewone Openbare Vergadering van De Nationale Assemblée (DNA) op dinsdag 1 oktober heeft president Chandrikapersad Santokhi de jaarrede, zoals voorgeschreven in de Grondwet uitgesproken.

In zijn toespraak heeft hij het beleid van de regering voor het dienstjaar 2025 uiteen gezet. Ook de ontwerpbegroting voor het komende jaar is aangeboden aan de DNA.

De ontwerpbegroting voor 2025 voorziet in uitgaven van SRD 50.332.439.000, terwijl de geraamde inkomsten op SRD 47.109.026.000 worden geschat, wat leidt tot een begrotingstekort van ruim 3,1 miljard SRD.

Dit tekort komt neer op 1,7 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP), dat voor 2025 op ongeveer SRD 188 miljard wordt geschat.

De jaarrede staat in het teken van de toekomstplannen en beleidsdoelstellingen van de regering voor 2025. President Santokhi reflecteert op de afgelopen vier jaar en benadrukt het toekomstgerichte beleid dat duurzame ontwikkeling en economische groei voor Suriname moet bevorderen.

Een belangrijk onderwerp in de toespraak is het grondbeleid, een kwestie die veel Surinamers zorgen, baart vanwege de jarenlange achterstanden en het gebrek aan transparantie bij aanvragen en overdrachten van gronden.

Sinds 2020 werkt de regering aan het aanpakken van deze uitdagingen door juridische kwesties op te lossen en de dienstverlening aan de samenleving te verbeteren.

Verder markeert de president het belang van het finale investeringsbesluit (FID) van TotalEnergies, dat vóór Buitengewone Openbare Vergadering, is getekend en dat een nieuwe fase van ontwikkeling voor Suriname inluidt. Ook de verkiezingsdatum is door de president vastgesteld; zondag 25 mei 2025.