Tweedehands auto’s in Suriname kosten soms de helft zoveel als in Nederland

auto vrouw spiegel

Uit een onderzoek van GFC Nieuws blijkt dat de prijzen van tweedehands auto’s in Suriname in sommige gevallen de helft zo hoog liggen als in Nederland, zelfs wanneer het gaat om voertuigen met vergelijkbare kilometerstanden en uit hetzelfde segment.

Dit prijsverschil kan deels worden verklaard door de hogere importkosten, belastingen en andere bijkomende kosten waar Surinaamse importeurs mee te maken krijgen.

Een concreet voorbeeld is een Toyota RAV4 uit 2010 die in Paramaribo te koop stond voor iets meer dan 16.000 USD.

Het voertuig had meer dan 100.000 kilometer op de teller, wat in de ogen van Nederlandse kopers als relatief veel wordt beschouwd.

In Nederland zou een vergelijkbaar model ‘slechts’ rond de 10.000 euro kosten en vaak in betere staat verkeren, mede door de goede wegen en regelmatig onderhoud.

Volgens het onderzoek zijn de winstmarges op gebruikte auto’s in Nederland doorgaans tussen de 8 en 15 procent.

In Suriname lijken de marges echter aanzienlijk hoger te liggen, wat mogelijk deels te maken heeft met de hoge invoerrechten en transportkosten vanuit landen zoals Japan, waar veel voertuigen oorspronkelijk vandaan komen.

Daarnaast speelt ook de marktdynamiek een rol.De Surinaamse automarkt is veel kleiner en heeft een beperkte concurrentie, wat de prijzen verder kan opdrijven.

Ook prijsafspraken en wisselkoersschommelingen kunnen van invloed zijn op de uiteindelijke kosten van een voertuig.

Hoewel een directe vergelijking tussen Nederland en Suriname lastig blijft vanwege de uiteenlopende marktomstandigheden, toont het onderzoek aan dat de kosten voor tweedehands voertuigen in Suriname aanzienlijk hoger zijn, wat het kopen van een auto voor veel inwoners tot een kostbare aangelegenheid maakt.

Foto ter illustratie.