Beloften van welvaart: Een waarschuwingsverhaal van politieke misleiding In de oliehausse van Suriname

mungra dharm 3

INGEZONDEN- Bij de ondertekening van de FID met TOTAL Energies heeft president Chan Santokhi beloofd dat “niemand bij deze historische ontwikkeling achtergelaten zal worden.

”Dit klinkt mooi, maar de aanstaande verkiezingen zullen gelukkig pas bepalen wie er werkelijk voor moet zorgen dat niemand wordt achtergelaten. De lange lijst van niet nagekomen beloften van oude, politieke partijen moet een ernstige waarschuwing zijn voor de kiezer.

Die moet zich niet langer op goedkope wijze in de maling laten nemen door de oude politiek, die hen steeds opnieuw heeft misleid met populistische, inhoudsloze toezeggingen. Neem oud min.pres. J.A.Ferrier, die ons beloofde dat iedereen rijk zou worden na de Brokopondo-overeenkomst.

Hoewel de overeenkomst op zich niet slecht was, zijn de grote financiële inkomsten sindsdien letterlijk ongecontroleerd verkwist door zowel zijn als de volgende regering. J.A.Pengel speelde een cruciale rol hierin, en een van de resultatien was het zwaar uit haar voegen gegroeide, “ambtelijke waterhoofd” waar we nu als een enorme “hebie” mee zitten.

President R.Venetiaan beloofde ons welvaart met de enorme bos uitbatingen door Mega-houtbedrijven uit Azië. In Moengo werd zo 40.000 hectare bos uitgegeven voor houtkap en opzetten van een oliepalm cultuur, maar de beloften bleven uit terwijl de kaalkap van waardevol hout onverminderd doorging, met enorme milieuschade als gevolg.

Integendeel gaf hij daarna aan China Zhong HenThai 57.570 ha voor hetzelfde doel. Maar ja, China is gul voor politici die hun”OneChina”-politiek steunen, en wie wil niet de gulle gever behagen?

Bouterse beloofde dat Staatsolie welvaart zou brengen voor alle Surinamers, maar inplaats daarvan plukt slechts een heel kleine, bevoorrechte groep de smakelijke vruchten. Gregory Rusland, die ons aan een vernietigende deal met IamGold heeft gebonden waarbij het land slechts 5% uit de opbrengsten zou binnenhalen, beloofde gouden bergen, maar veel van onze bergen zijn nu kraters geworden vol gifstoffen, terwijl de goudvoorraden onvindbaar blijven voor de belastingen en dus het volk.

De gigantische smokkelpraktijken, waaraan vele prominente politici van zelfs deze en vorige regeringen rijk van zijn geworden, leiden ertoe dat het volk in ellende leeft van deze diefstal van aan haar toekomende, natuurlijke rijkdommen.

In de volgende regering onder Bouterse, zei deze: “Geld uit de goudindustrie wordt de nieuwe olie voor ontwikkeling. “We willen iedereen betrekken. We gaan zoveel middelen vrij maken via de goudsector, zodat alles wat je wil doen in de agrarische sector, ook gedaan kan worden. Hoe bitter weinig is van dit alles waarheid geworden. Onervarenheid en corruptieve deals o.a. op het stuk van afgesproken, zgn.” Transfer Pricing” zijn vooral de oorzaak hiervan geweest.

Ook de dubieuze megadeals met schimmige figuren in de nabijheid van de huidige regering onder Chan Santokhi zijn niet onbekend. Denk aan HSPG, Bumandla Group, New Surfin en de enorme leningen van de Italiaanse mafia via een diaspora-handlanger enz. Recent kwam zelfs een twijfelachtig plan aan het licht voor de aanleg van een snelweg in de Suriname rivier op een kunstmatig eiland van 10km lang.

Dit alles illustreert het jarenlange, meedogenloze bedrog van de oude politiek en haar zetbazen, vaak ook partij-financierders, wat enkel heeft geleid tot miljarden dollars die in de zakken van multinationals en corrupte politici zijn beland.

Volgens gepubliceerde berichten zouden een kleine groep Surinamers bijna U$722.300.000 hebben staan op rekeningen van Zwitserse banken. Recentelijk verklaarde President Santokhi nog dat hij geen andere optie ziet dan U$2miljard te lenen met onze aardolievondsten als onderpand om zogenaamde geërfde megaschulden te betalen. Dit is zorgwekkend, vooral nu de verkiezingen naderen.

De oude patronage politiek heeft laten zien dat er met cadeautjes gestrooid moet worden om invloed te kunnen blijven uitoefenen op de verdeling van de olie-inkomsten.

Daarom moeten we ervoor zorgen dat de oude politiek ver van de Oil&Gas-dollars van het volk wordt gehouden. Het is tijd voor verandering; het is tijd voor eerlijkheid en transparantie in ons door de oude politiek verziekte bestuurapparaat.

Ir Dharmvir K Mungra
Voorzitter DE NIEUWE LEEUW