Sur-CSIRT roept op tot voorzichtigheid met persoonlijke informatie op sociale media

logo

In het kader van de Cyber Security Awareness Month 2024, die in oktober plaatsvindt, roept het Suriname Cyber Security Incident Response Team (Sur-CSIRT) iedereen op om bewuster om te gaan met persoonlijke gegevens.

De campagne benadrukt de gevaren van onzorgvuldig delen van privé-informatie op sociale media. Cybercriminelen gebruiken steeds geavanceerdere methoden om legitieme accounts over te nemen.

Sur-CSIRT signaleert een groeiende trend waarbij kwaadwillenden privégegevens van gebruikers misbruiken om hun Facebook-accounts over te nemen.

Deze aanvallen zijn anders dan het creëren van valse profielen, zoals in 2019 toen Facebook 2,19 miljard nepaccounts verwijderde.

In plaats daarvan worden bestaande, legitieme accounts overgenomen en gebruikt voor malafide doeleinden, zoals het rapporteren van andere gebruikers of het misbruiken van de geloofwaardigheid van het overgenomen account.

Wat de situatie nog zorgwekkender maakt, is dat cybercriminelen zich nu ook richten op mensen die nog geen Facebook-account hebben.

Met persoonlijke informatie zoals naam en geboortedatum creëren ze nieuwe, authentiek ogende accounts, wat het voor platformen als Facebook lastig maakt om deze te detecteren en te verwijderen.

Belang voor bedrijven

Voor bedrijven speelt social media een belangrijke rol in online marketing. Het goed beveiligen van accounts is daarom essentieel om waardevolle data of volgers niet te verliezen.

Sterke wachtwoorden, tweestapsverificatie, voorzichtigheid met links, en het aanstellen van een tweede beheerder kunnen helpen om het risico op een hack te verkleinen.

Bescherm privégegevens

Sur-CSIRT benadrukt dat persoonlijke gegevens van grote waarde zijn en raadt aan om voorzichtig te zijn met het delen van informatie, zowel online als offline.

Documenten zoals ID-kaarten, diploma’s of paspoorten horen niet op sociale media. Het delen van deze gegevens kan cybercriminelen in staat stellen om nieuwe accounts te creëren of bestaande accounts over te nemen.

Ook vakantiefoto’s waarop een paspoort zichtbaar is, vormen een potentieel gevaar. Deze kunnen leiden tot identiteitsfraude of andere schadelijke activiteiten.

Sur-CSIRT voor een veilig digitaal Suriname

Tijdens Cyber Security Awareness Month 2024 organiseert Sur-CSIRT, in samenwerking met diverse partners, bewustwordingscampagnes en workshops om mensen te helpen hun gegevens beter te beschermen.

De samenleving wordt aangemoedigd om de sociale mediakanalen en website te volgen voor meer informatie en tips.

“Cyberveiligheid begint bij uzelf. Deel bewust, bescherm uw gegevens, en werk samen met ons aan een veilig digitaal Suriname!”, aldus Sur-CSIRT.