Succes van Surinamers in Nederland door hard werken, in Suriname door connecties en gunsten

man rijk

Surinamers die in Nederland wonen en financieel succesvol zijn, danken hun prestaties vaker aan hun eigen inzet dan hun landgenoten in Suriname.

Dit stelt een Surinaams-Nederlandse zakenman die wekelijks zijn visie deelt op GFC Nieuws Lifestyle.

Personen in Suriname die financieel sterk staan, krijgen volgens hem vaker hulp van anderen, wat in Surinaamse termen wordt aangeduid als “kruiwagen”.

Dit betekent dat hun succes niet altijd gebaseerd is op eigen verdiensten, maar eerder op connecties en gunsten, wat het omgekeerde is van een meritocratie waarin mensen beloond worden op basis van hun prestaties.

“Je moet het daadwerkelijk verdienen door hard te werken en risico’s te nemen. In Nederland is het vrijwel onmogelijk om zonder eigen inspanning de top te bereiken”, legt hij uit aan onze hoofdredacteur Jennifer Atmo.

“In Suriname lijkt succes vaker het resultaat van vriendjespolitiek en gunsten, in plaats van daadwerkelijke verdiensten.”

De oprichter van meerdere bedrijven in de Randstad zegt dat de concurrentie in het land aan de Noordzee veel zwaarder is.

“Hier heb je echt slimme koppen. Mensen die het op eigen kracht maken, omdat er simpelweg minder ruimte is voor vriendjespolitiek in vergelijking met Suriname.”

De ondernemer sluit af: “Als iemand hier in Nederland in een dikke woning woont, een luxe auto rijdt en een comfortabele levensstijl leidt, is dat meestal het gevolg van slim zakendoen en hard werken.

In Suriname kan je vandaag in een krot wonen en morgen in een BMW rondrijden door een hoge functie te krijgen via een connectie bij de overheid. Dat is in Nederland vrijwel onmogelijk.”

Afbeelding ter illustratie.