Ondertekening van historisch investeringsbesluit in Surinaamse olie- en gassector

fid overeenkomst ondertekend santokhi en total ceo

In een ceremonie die vanmorgen plaatsvond onder toeziend oog van president Chan Santokhi, vertegenwoordigers van de Surinaamse regering en het bedrijfsleven, werd een historisch investeringsbesluit (Final Investment Decision, FID) ondertekend tussen Patrick Jean Pouyanné, CEO van Total Energies, en Annand Jagesar, directeur van Staatsolie.

Deze FID markeert een cruciale stap voorwaarts voor Suriname en vormt een mijlpaal in de verdere ontwikkeling van de olie- en gassector in het land.

De investering, die naar schatting US$ 10,5 miljard bedraagt, zal Suriname de komende jaren in staat stellen om zijn potentieel als belangrijke speler in de internationale energie-industrie verder te versterken.

Verwacht wordt dat vanaf 2032 deze investering jaarlijks ongeveer US$ 4 miljard aan opbrengsten zal genereren voor de Surinaamse economie, wat een significante bijdrage zal leveren aan de welvaart en economische groei van het land.

Santokhi prees de ondertekening van de FID als een “zeer belangrijk en historisch moment” voor Suriname. In zijn toespraak benadrukte hij het belang van goed leiderschap en effectief bestuur om ervoor te zorgen dat de rijkdom die deze sector biedt, ten goede komt aan alle Surinamers.

“Dit besluit is niet alleen een overwinning voor de betrokken bedrijven, maar ook voor het Surinaamse volk. Het legt de basis voor duurzame economische vooruitgang en voor een toekomst waarin Suriname een leidende rol zal spelen op het gebied van energieproductie.”

Kansen en vooruitgang

De samenwerking tussen Total Energies en Staatsolie wordt gezien als een symbool van de toenemende internationale interesse in de Surinaamse olievelden. Dankzij deze FID kan er gestart worden met de ontwikkeling van de oliereserves in offshore-blok 58, een gebied dat wordt beschouwd als een van de meest veelbelovende oliebronnen in de regio.

Annand Jagesar, directeur van Staatsolie, benadrukte in zijn toespraak dat deze investering een belangrijke katalysator zal zijn voor verdere economische diversificatie en groei.

“De opbrengsten uit deze sector zullen gebruikt worden om andere sectoren zoals onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur te versterken,” aldus Jagesar. “Dit is een belangrijke kans voor ons land, en Staatsolie is er trots op om deel uit te maken van deze stap naar een duurzame toekomst.”

Patrick Jean Pouyanné, CEO van Total Energies, verklaarde dat het bedrijf zich inzet om de beste technische expertise en innovatieve oplossingen te bieden om de Surinaamse oliebronnen op een verantwoorde en duurzame manier te ontwikkelen.

“We zijn verheugd om samen te werken met Staatsolie en de regering van Suriname om deze rijkdommen te benutten en tegelijkertijd bij te dragen aan de transitie naar een meer duurzame energieproductie,” aldus Pouyanné.

Toekomstige verwachtingen

De FID en de bijbehorende investering markeren niet alleen het begin van een nieuw tijdperk voor de olie- en gassector in Suriname, maar ook een bredere economische verschuiving.

Met de verwachte opbrengsten uit de olie-industrie, zal de regering kunnen investeren in infrastructuur, onderwijs, gezondheidszorg en het welzijn van haar burgers.

Het Surinaamse bedrijfsleven kijkt vol verwachting uit naar de kansen die deze investering zal bieden. Ondernemers en investeerders worden aangemoedigd om te profiteren van de economische groei die in de komende jaren wordt verwacht.