Laatste jaarrede van president Santokhi voor de verkiezingen van 2025

chan santokhi

Vandaag, 1 oktober, zal president Chandrikapersad Santokhi van Suriname zijn laatste jaarrede houden in de aanloop naar de algemene, vrije en geheime verkiezingen van 25 mei 2025.

Dit markeert een belangrijk moment in het politieke landschap van Suriname, aangezien de president de laatste keer in deze ambtstermijn de visie van zijn regering zal presenteren aan het volk.

Sinds zijn aantreden in 2020 heeft president Santokhi te maken gehad met enorme economische uitdagingen. De regering heeft ingrijpende maatregelen moeten nemen om de economie te stabiliseren en te herstellen, vaak in samenwerking met het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De gevolgen van deze economische hervormingen zijn zwaar geweest voor het Surinaamse volk, wat leidde tot kritiek vanuit verschillende hoeken van de samenleving. Ondanks deze uitdagingen blijft de president vol vertrouwen in de koers die zijn regering heeft uitgezet.

Critici verwachten echter weinig verrassingen in de laatste jaarrede. Ze voorzien een traditionele toespraak waarin de president zal reflecteren op de afgelopen vier jaar en de plannen voor het dienstjaar 2025 zal ontvouwen.

Velen zijn van mening dat de jaarrede, gezien het lopende herstelprogramma en de samenwerking met het IMF, weinig ruimte zal bieden voor nieuwe initiatieven of aankondigingen.

Santokhi heeft aangekondigd dat hij zoals gebruikelijk op 1 oktober zijn jaarrede zal uitspreken, waarin hij een uitgebreide toelichting zal geven op het te voeren beleid voor het komende jaar.

De regering zal daarnaast de ontwerpbegrotingen voor het dienstjaar 2025 indienen bij het parlement. Deze begrotingen zullen naar verwachting de focus blijven leggen op economisch herstel, het terugdringen van de inflatie, en de verdere uitvoering van hervormingen om de financiële stabiliteit te waarborgen.

“Zoals elk jaar zal ik op 1 oktober de jaarrede uitspreken,” verklaarde de president. “Ik nodig het volk uit om de live-uitzending te volgen, waarin ik een uiteenzetting zal geven van het te voeren beleid voor het komende dienstjaar. Het is een kans voor ons allen om de voortgang van ons land te evalueren en vooruit te kijken naar de toekomst.”

De komende verkiezingen op 25 mei 2025 zullen een cruciale rol spelen in de richting die Suriname de komende jaren zal nemen.

De economische hervormingen en het herstelbeleid zullen zonder twijfel belangrijke thema’s zijn in de politieke debatten en campagnes. Santokhi en zijn regering zullen naar verwachting voortbouwen op hun huidige beleid en proberen het vertrouwen van het volk terug te winnen na een periode van economische moeilijkheden.

De laatste jaarrede van Santokhi is niet alleen een terugblik op zijn tijd in functie, maar ook een voorbode van de koers die de regering wil blijven varen als zij het mandaat krijgt om door te regeren.

De nadruk op economisch herstel, transparant bestuur en samenwerking met internationale financiële instellingen zal waarschijnlijk centraal staan in zijn boodschap.

De president roept het Surinaamse volk op om massaal de jaarrede te volgen. Dit biedt de bevolking de kans om inzicht te krijgen in de plannen voor het komende jaar en een beter begrip te krijgen van de visie van de regering op lange termijn.

“Deze toespraak is van groot belang voor de toekomst van ons land, en ik hoop dat iedereen de tijd neemt om te luisteren naar de plannen die we hebben voor de toekomst van Suriname,” aldus Santokhi.

De live-uitzending van de jaarrede zal op 1 oktober worden uitgezonden via verschillende nationale televisiezenders en online platforms.