Surinaamse samenleving raakt verstrikt in materialisme en sociale ongelijkheid

vrouw geld euro

Overal waar je tegenwoordig gaat in Suriname, werpt men gelijk een bepaald blik naar je.

“Als je ‘rijk’ eruitziet, dan ben je gelijk welkom en is de acceptatie ook anders. Zie je er niet ‘rijk’ uit, dan heb je weer een andere vorm van acceptatie en word je gauw gerekend tot een ‘mindere’ groep”.

Dat schrijft Suniel Rampadarath, MSc, directeur van WBR International NV, in een mail aan GFC Nieuws.

Volgens Rampadarath is dit fenomeen in Suriname aan het groeien en cultiveren. “Het is een verkeerde opvoeding. Wil je behoren tot de rijke klasse om erbij te horen, dan moet je ‘rijk’ worden, zo niet, dan ben je niet in tel. Deze vorm van opvoeding is totaal ongezond.”

Rampadarath legt uit dat als je hulp zoekt, je moet bedelen en buigen voor de “BIGI man.”

“Wan a man ab makti. Anders schakelt men je uit. Wij moeten ons finaal schamen om te accepteren dat wij gebukt gaan onder een hoge koers en gewend worden gemaakt aan hoge prijzen. En als je het systeem niet erkent, lig je erbuiten. Dan ben je arm.”

Het woord ‘arm’ wordt volgens Rampadarath in Suriname sterk verkeerd geïnterpreteerd.

“Arm wil zeggen dat je totaal niets van waarde hebt. Dus je bezit geen kennis en ook geen moraliteit, normen en waarden. Bezit je wel enige kennis met wat normen en waarden, dan ben je niet meer ‘arm’.

Iemand kan materieel heel veel bezitten maar is heel arm in zijn innerlijke. You see what I mean. In die geval ben je rijker dan de rijke in materieel opzicht.”

Rampadarath vervolgt: “Om terug te komen bij de prijzen. Wij klagen teveel maar DOEN weinig. Wanneer er een stijgende trend is in prijzen, zien wij dat wij aannemen, inslikken, incasseren en ook accepteren. Wanneer leren wij of worden wij volwassen om niet meer alles blindelings te accepteren?”

Hij roept op tot de komst van een sterke leider die dictatoriaal gezag zal uitoefenen en de wetten van corruptie zal ontmantelen en ontwapenen om de tirannie waarin het volk gebukt gaat voorgoed een einde te brengen.

“Wanneer zal deze leider macht en gezag uitoefenen die alleen het volksbelang vooropstelt en onrecht teniet zal doen? God stelt leiders aan, maar Hij haalt ze ook evengoed weg. Of God is in staat leiders aan de kantlijn te plaatsen en Hij de grote leider zal zijn in iemand die rij en ontij aan het roer trekt en op de juiste kompas vaart.”

“Lady Justitia, Pietas en Fides hebben nog steeds een blinddoek om haar ogen, want recht is niet meer recht,” concludeert Rampadarath.

Foto ter illustratie.