Iemand met gezond verstand gaat niet naar ‘bonuman’, zegt Hering

Hocus pocus

Een zekere Lloyd heeft een open brief gericht aan de redactie van GFC Nieuws naar aanleiding van een artikel met als titel “Surinamers kunnen beter niet naar ‘bonumans’ gaan.”

In dit artikel uitte entrepreneur en filantroop Geor Hering zijn zorgen over de toenemende trend waarbij mensen in Suriname hun problemen proberen op te lossen via bonumans en voodoo-praktijken.

Lloyd vindt dat het artikel een eenzijdige en negatieve weergave biedt van de wintileer en bonuman, terwijl deze spirituele traditie juist een belangrijke historische rol heeft gespeeld in de strijd tegen de slavernij in Suriname.

Volgens hem draagt het gebruik van termen zoals “bonuman” bij aan een koloniaal stigma dat wintigeestelijken in een negatief daglicht plaatst.

Hij meent dat er te weinig aandacht is voor de positieve aspecten van de wintileer en pleit voor een evenwichtigere benadering van dit onderwerp in de media.

Lloyd roept op tot meer onderzoek en objectiviteit in de berichtgeving over de wintigeestelijke traditie en stelt voor een gesprek te voeren tussen hemzelf, Hering en anderen om een genuanceerder beeld te schetsen.

Hij benadrukt dat ook misstanden binnen andere geloofstradities kritisch moeten worden besproken.

Hering blijft echter bij zijn standpunt dat een bonuman grote onzin is. Volgens hem gaat iemand met gezond verstand niet naar een bonuman.

Hij staat niet open voor een gesprek met deze, zoals hij ze noemt, charlatans, en raadt iedereen aan om ver weg te blijven van dergelijke figuren.