Ondertekening van investeringsbesluit door Total Energies op 1 oktober, een cruciale mijlpaal voor Suriname

total olie gas en olie jagessar staatsolie oil

Op 1 oktober zal het investeringsbesluit (Final Investment Decision, FID) worden getekend, wat een aanzienlijke stap voorwaarts betekent voor Suriname.

Dit werd aangekondigd door Gregory Rusland, voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), tijdens een drukbezochte feestvergadering in Grun Dyari.

Rusland gaf aan dat de CEO van Total Energies binnen enkele uren in Suriname wordt verwacht om dit belangrijke besluit officieel vast te leggen.

De FID markeert een cruciale mijlpaal voor het land, aangezien er naar schatting US$ 9 miljard zal worden geïnvesteerd in de olie- en gassector.

Vanaf 2032 wordt verwacht dat deze investering een jaarlijkse opbrengst van US$ 4 miljard zal genereren voor de Surinaamse economie.

Rusland benadrukte echter dat goed bestuur essentieel is om te waarborgen dat de winsten uit deze sector daadwerkelijk bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van het land. Hij waarschuwde dat zonder verantwoord leiderschap, de inkomsten risicovol kunnen zijn en mogelijk alleen ten goede zullen komen aan een selecte groep van “friends and family.”

“Deze ontwikkeling heeft het potentieel om tientallen jaren een positieve impact te hebben op Suriname, maar daarvoor moeten de juiste leiders aan het roer staan,” aldus Rusland. “De toekomst van onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen moet worden gegarandeerd. Onze natuurlijke hulpbronnen zijn van het volk en moeten in het belang van iedereen worden benut.”

De ondertekening van de FID wordt gezien als een belangrijke stap in de richting van economische vooruitgang, waarbij leiderschap en goed bestuur van cruciaal belang zijn om te verzekeren dat Suriname en haar bevolking optimaal kunnen profiteren van de rijkdom die de olie- en gassector biedt.

Foto: De ceo van Total Energies, Patrick Jean Pouyanné, en de directeur van Staatsolie, Annand Jagesar.