Kritieke vuilophaalsituatie in Para door achterstallige betalingen

Vuilophaal Para

Buurtbewoners van Para in Suriname hebben geklaagd dat hun afval al langer dan een week niet is opgehaald. Overal in het district liggen grote hoeveelheden zakken opgestapeld.

Sommige zijn langs de wegen op de grond geplaatst, wat zorgt voor een onhygiënische situatie doordat de zakken door honden worden opengescheurd, waardoor nog meer troep ontstaat.

De minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed, zegt in gesprek met GFC Nieuws dat de aannemer in Para een aanzienlijke betalingsachterstand heeft, oplopend tot miljoenen.

Hij is deels uitbetaald, ongeveer 5% van het totale bedrag, maar dat is onvoldoende, merkt hij op.

De situatie in Para is kritiek. De minister bevestigt de situatie te hebben waargenomen en geeft aan dat hij met districtscommissaris Marlene Joden heeft overlegd over hoe het ministerie het probleem verder zal aanpakken.

“Waarschijnlijk starten we maandag met een noodoplossing, maar de regering moet financiële middelen beschikbaar stellen. We hebben geen andere keuze dan te vragen dat de regering geld vrijmaakt voor vuilophaal.”

Dit is volgens hem prioriteit nummer één voor het hele land, aangezien vuilophalers bijna overal nauwelijks zijn betaald, en de situatie ernstig dreigt te worden.

De redactie van GFC Nieuws zal in deze kwestie ook spreken met de waarnemend directeur van Openbaar Groen en Afvalbeheer, waarna een verdere update zal volgen.