Bezorgdheid binnen zakenwereld Suriname over mogelijk afluisteren mobiele telefoons

man stress depressief hoofdpijn

De redactie van GFC Nieuws heeft zondag meerdere bezorgde reacties ontvangen van personen binnen de Surinaamse zakenwereld.

Ze vragen zich af of hun mobiele telefoons mogelijk ook worden afgeluisterd. Deze zorgen komen na een bericht van GFC over het mogelijk afluisteren van rechters in Suriname met de Pegasus-2 software.

Pegasus-2 is een krachtige spionagesoftware ontwikkeld om mobiele apparaten ongemerkt te infiltreren.

Het kan gesprekken afluisteren, tekstberichten lezen, en zelfs toegang krijgen tot de camera en microfoon van de telefoon zonder dat de gebruiker dit merkt.

Bij Pegasus-2 kan er zelfs een risico bestaan dat het toestel niet volledig “uit” staat, zelfs wanneer dit zo lijkt.

In bepaalde gevallen kan de software een zogenaamde “fake shutdown” uitvoeren.

Dit betekent dat het scherm en bepaalde functies zijn uitgeschakeld, maar de microfoon en andere sensoren nog steeds actief zijn, waardoor er toch meegeluisterd kan worden.

De software kan via onopvallende links of zwakke plekken in besturingssystemen worden geïnstalleerd.

Personen die zich zorgen maken over mogelijke afluisterpraktijken kunnen letten op signalen zoals een plotselinge afname van de batterijduur, oververhitting van het toestel of verhoogde datagebruik.

Daarnaast wordt aangeraden om altijd de nieuwste software-updates te installeren en verdachte links in berichten te vermijden.

Deskundigen adviseren om bij twijfel gespecialiseerde IT-beveiligingsbedrijven in te schakelen die telefoons kunnen scannen op ongeautoriseerde software zoals Pegasus-2.