Samenwerking met SPACES en SYSTEMIQ voor duurzame klimaatfinanciering in Suriname

WhatsApp-Image-2024-09-24-at-205146-3-1024x682

President Chandrikapersad Santokhi heeft, samen met minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu, een bilateraal gesprek gevoerd met SPACES en SYSTEMIQ. Deze ontmoeting vond plaats op 24 september in Manhattan, New York. SPACES werd vertegenwoordigd door Michael Degnan, adjunct-directeur van Campaign for Nature, en SYSTEMIQ door directeur Naseer Chia.

Tijdens het gesprek benadrukte de president dat het nu tijd is voor actie en dat er minder gepraat moet worden. Minister Dasai gaf aan dat Suriname belangrijke stappen zet richting duurzame klimaatfinanciering door samen te werken met SPACES en SYSTEMIQ. Deze samenwerking is essentieel voor de bescherming van Suriname’s bossen en biodiversiteit, en helpt bij het tegengaan van klimaatverandering.

Suriname speelt als land met uitgestrekte regenwouden een cruciale rol in de opname van CO2. Toegang tot klimaatfinanciering is dan ook van groot belang om de bossen te kunnen beschermen. Organisaties zoals SPACES en SYSTEMIQ ondersteunen dit proces door Suriname te helpen bij het verkrijgen van de nodige middelen.

SPACES is een coalitie die ruimtelijke intelligentie gebruikt om de VN-duurzaamheidsdoelen en andere internationale overeenkomsten, zoals het Klimaatakkoord van Parijs, te behalen. De coalitie werkt samen met overheden, bedrijven, NGO’s en investeerders om strategieën voor de aanpak van de klimaat- en natuurcrisis te implementeren. SPACES wordt gecoördineerd door UNEP-WCMC en SYSTEMIQ, in samenwerking met diverse internationale organisaties.

Volgens minister Dasai biedt de samenwerking met SPACES en SYSTEMIQ Suriname de mogelijkheid om haar bossen en biodiversiteit te beschermen. Suriname heeft twee opties voor klimaatfinanciering: marktgebaseerde financiering, zoals Green Bonds en ITMO’s, en algemene financiering via fondsen zoals het Green Climate Fund. Marktgebaseerde financiering biedt nieuwe kansen waar Suriname meer controle over heeft.

Suriname heeft in samenwerking met SPACES en SYSTEMIQ verschillende voorstellen ingediend voor duurzame projecten, zoals de inzet van milieuopzichters in samenwerking met inheemse gemeenschappen, duurzaam afvalbeheer in mijnbouwgebieden, de ontwikkeling van de bio-economie, en de verdere ontwikkeling van ITMO’s.

President Santokhi heeft minister Dasai gevraagd zich goed voor te bereiden op ontmoetingen met stakeholders. Hij hoopt dat enkele projecten zullen worden goedgekeurd, waarmee Suriname concrete stappen zet richting een duurzame toekomst, waar bescherming van bossen hand in hand gaat met economische ontwikkeling en het welzijn van de bevolking.