Workshop ‘Srefidensi in beeld’

onafhankelijkheid srefidensi

Video archiefbeeld staat op 26, 28 en 29 oktober centraal in een project over beeldarchieven.

Met 50 jaar Srefidensi in gedachten organiseren het Nationaal archief Suriname (NAS) en de AHKCO in samenwerking met Beeld en Geluid Hilversum (BG) het project “Srefidensi in beeld”.

Met dit project willen de organisaties aandacht vragen voor het belang van een goed videoarchief, voor het vastleggen van de geschiedenis in de vorm van videomateriaal en voor het gebruik van deze archieven.

Uitgangspunt van dit project is een samenwerking die al langer bestaat tussen het NAS en Beeld en Geluid Hilversum op het gebied van bewaking van de video-archieven.

In 2022 hebben het NAS en BG de samenwerking hernieuwd met diverse onderdelen, zoals de overhandiging van technisch apparatuur, digitale inclusie, wederzijdse toegang tot gedigitaliseerde collecties, trainingen en workshops waarbij het medialandschap in Suriname betrokken wordt.

Het initiatief voor het project ‘Srefidensi in Beeld’ komt van Sharma Chin A Foeng, die in Nederland al langer samenwerkt met Beeld en Geluid Hilversum. Tijdens die samenwerking kwam zij tot de ontdekking dat Beeld en Geluid Hilversum beschikt over een schat aan beeldmateriaal uit Suriname.

Uit gesprekken met Surinaamse collega’s bleek dat de meesten van hen dit materiaal niet kennen. “Ook zijn ze niet op de hoogte dat ze in Suriname, via het Nationaal Archief aan dit materiaal kunnen komen. En dat is jammer, want deze videoarchieven kunnen een enorme verrijking zijn van een videoproductie”, zegt Chin A Foeng.

Meer kennis verschaffen over gebruik en behoud van de videoarchieven is daarom ook het doel van dit project. Mediawerkers en studenten journalistiek en communicatie maken kennis met videoarchieven, maar ook doen ze praktijkervaring op, op het gebied van behoud van het archief en zoekfuncties.

“Het toeval wil dat op 27 oktober jaarlijks ook de werelddag voor audiovisuele archieven wordt gevierd. Het NAS gedenkt de audiovisuele dag al enkele jaren, met hetzelfde doel waarvoor de UNESCO deze heeft uitgeroepen, namelijk bescherming en beschikbaarstelling van Surinaamse cultureel erfgoed in beeld en geluid”, geeft het NAS als reactie mee.

Tijdens het komend project krijgen deelnemers middels twee workshops de kans om zelf een item samen te stellen met gebruik van beschikbaar rechtenvrij videomateriaal.

Deelnemers kunnen zich hiervoor vooraf aanmelden en krijgen bij afronding een certificaat.

Het is de bedoeling dat de videoitems later dit jaar te zien zullen zijn op de Surinaamse televisie.-