Suriname presenteert schoonheid van multiculturele samenleving op 53ste Expofeira Amapá in Brazilië

surinam op expo in brazilie

Een delegatie bestaande uit vijf artiesten onder leiding van artistiek directeur Tanuya Manichand en Ranu Rameswar, hoofd Internationale Betrekkingen van het Directoraat Cultuur, vertegenwoordigden Suriname vanuit een cultureel perspectief tijdens de 53ste editie van de Expofeira Amapá 2024.

Dit is een platform voor zakelijke en culturele uitwisselingen en heeft plaatsgevonden van 29 augustus tot 8 september 2024 in Brazilië.

Van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking werd ondersteuning geboden door de consul-generaal van Suriname in Belém, Wendell Alfons, en Andjelie Gajadhar van het Directoraat Internationale Samenwerking.

Deze reis had tot doel het versterken van de samenwerkingsverbanden tussen Suriname en Amapá.

Op de Expofeira Amapá 2024 komen meer dan 2.2 miljoen bezoekers, en laten meer dan 1.300 exposanten hun diverse producten en diensten zien.

De expositie vond plaats in de Fazendinha Exhibition Park. Daar gaf de Surinaamse delegatie op 2 september een indrukwekkend optreden in het ‘Mini Teatro Caboco’.

Het stuk getiteld “As Virtudes Da Vida” (De Deugden van het Leven) is gemaakt door choreograaf en dansdocent Tanuya Manichand.

Het was een danschoreografie waarbij er rijkelijk geput is uit onze culturele diversiteit en spirituele rituelen.
Dans is een universele taal en in het stuk werden universele thema’s zoals bescherming, wijsheid, daadkracht, geduld, geloof en hoop, gepresenteerd.

De voorstelling belichtte de rijke culturele connecties tussen Suriname en Amapá en verwees naar de sterke historische en artistieke banden in het Amazonegebied.

Nu al is gevraagd om bij toekomstige edities van de Expofeira, om behalve een culturele groep ook een delegatie uit het bedrijfsleven, toerisme en culinaire experts uit Suriname mee te nemen. “Ik heb de Amapá Feira als een bijzonder verrijkende en succesvolle ervaring beleefd.

Het gaf ons de kans om de rijkdom van onze diverse culturen op een unieke manier te tonen”, stelt Rameswar.
Tijdens het evenement kon de groep door middel van muziek, dans, en kunstvormen de diepe verbondenheid en harmonie tussen de verschillende etnische groepen in Suriname laten zien.

“Van de Afro-Surinaamse winti-dans tot de Hindostaanse muziek en de inheemse kunst, elk optreden weerspiegelde de kleurrijke mix van onze samenleving. De reacties van het publiek waren overweldigend positief, waarbij er veel interesse was voor onze multiculturele achtergrond”.

Volgens Rameswar was dit niet alleen de kans om Suriname op een internationaal podium te presenteren, maar ook om de culturele banden met andere landen in de regio te versterken. “De Amapá Feira was een unieke kans om de rijke diversiteit van Suriname te laten schitteren op een internationaal podium”.

Daarnaast was het inspirerend om te zien hoe onze cultuur werd gewaardeerd op een internationaal forum, en hoe het evenement de deuren opende voor toekomstige samenwerkingen op onder andere cultuur gebied.

“De ervaring was onvergetelijk, en het is mijn hoop dat we in de toekomst nog meer van zulke mogelijkheden krijgen om de cultuur van Suriname wereldwijd te promoten”, sprak Rameswar hoopvol.