Lichtzinnigheid Procureur-Generaal een gevaar voor de rechtsstaat

Garcia Paragsingh tot procureur generaal pg bij het Hof van Justitie HvJ Cynthia Klein Jules als lid plaatsvervanger van het HvJ en Eric Rudge als lid van het HvJ1

OPINIE – De recente gebeurtenissen rondom de procureur-generaal (PG) van Suriname, Garcia Paragsingh, roepen ernstige vragen op over de zorgvuldigheid en het verantwoordelijkheidsgevoel waarmee zij haar functie bekleedt.

Het besluit om eerst een machtiging te verlenen en die vervolgens weer in te trekken voor advocaat Chandrika Rambharos in de zaak van minister Riad Nurmohamed laat zien hoe lichtzinnig er wordt omgegaan met cruciale juridische beslissingen.

Is dit de wijze waarop de belangen van de staat worden gediend? Moeten we ons zorgen maken over de positie van de PG, of is het tijd om te kijken naar vervanging?

Een machtiging uit ‘goed vertrouwen’?

Paragsingh verklaarde dat ze de machtiging uit ‘goed vertrouwen’ had verleend. Deze uitspraak toont een ernstig gebrek aan begrip voor de verantwoordelijkheden die gepaard gaan met haar positie.

Een PG moet niet handelen op basis van vertrouwen of vage aannames, maar op basis van gedegen onderzoek en overweging.

De mogelijkheid dat de machtiging ‘lichtzinnig’ is verleend, zoals advocaat Edward Naarendorp stelt, is verontrustend.

Hoe kan iemand in een dergelijke hoge functie zo onzorgvuldig omgaan met de rechtspositie van zowel de minister als het medium? Dit roept de vraag op: als de PG al zo achteloos met deze zaak omgaat, hoe zit het dan met andere belangrijke zaken?

De gevaren van lichtzinnig handelen

Het feit dat de machtiging eerst werd verleend en vervolgens werd ingetrokken, laat een beeld van instabiliteit en besluiteloosheid achter. Dit soort lichtzinnigheid ondermijnt het vertrouwen in het juridische systeem en creëert onzekerheid.

In een land waar de rechtsstaat toch al onder druk staat, kunnen we ons geen fouten permitteren in de hoogste lagen van justitie.

Het handelen van de PG wekt de indruk dat beslissingen worden genomen zonder voldoende zorgvuldigheid of overleg. Dit is gevaarlijk, want de PG is verantwoordelijk voor het beschermen van de belangen van de staat en haar burgers.

Is vervanging de oplossing?

De rol van de PG is te belangrijk om met lichtzinnigheid te worden ingevuld. Als Paragsingh niet in staat is om met de juiste zorgvuldigheid te handelen, is het tijd om haar positie ter discussie te stellen.

Moeten we doorgaan met een PG die juridisch strategische fouten maakt en het vertrouwen in de rechtspraak ondermijnt? Of is het tijd voor een nieuwe, capabele leider die het belang van de rechtsstaat écht vooropstelt?

Een land kan zich geen procureur-generaal veroorloven die willekeurig handelt en de belangen van de staat in gevaar brengt. Laten we niet wachten op meer fouten.

N. Mohari

Foto: Garcia-Paragsingh (midden) bij haar benoeming tot procureur-generaal bij het Hof van Justitie samen met Cynthia Klein-Jules, lid-plaatsvervanger en Eric Rudge, lid van het HvJ.