Veelzijdige cineast Pim de la Parra (84) overleden in Paramaribo

pim de la parra

De Surinaamse cineast en auteur Pim de la Parra (1940) is vrijdag na een kort ziekbed overleden in Paramaribo, in het bijzijn van zijn twee dochters. Hij is 84 jaar geworden.

Dat laten Bodil en Nina de la Parra aan GFC Nieuws weten.

De la Parra maakte en produceerde tientallen films en was van grote betekenis voor de Surinaamse en Nederlandse filmcultuur. Zijn Wan Pipel (1976), een van de belangrijkste Surinaamse speelfilms, wordt nog heel regelmatig in en buiten Suriname vertoond.

Na zijn studie aan de Nederlandse filmacademie richtte hij in 1964 het filmtijdschrift Skoop op.

Vanaf 1965 regisseerde, schreef en produceerde hij samen met zijn compagnon Wim Verstappen films onder de firmanaam Scorpio Films. In 1969 maakte hij Obsessions, waarvoor hij samen met de Amerikaanse regisseur Martin Scorsese het scenario schreef.

De grote doorbraak van “Pim en Wim” kwam in 1971 met de film Blue Movie, die meer dan twee miljoen mensen trok en nog steeds in de top-5 staat van best bezochte Nederlandse films. Pim debuteerde in 1978 als auteur met zijn boek Prins Pim. Overdenkingen van een levensgenieter.

Begin jaren 80 verhuisde hij naar Aruba, waarna hij in 1985 zijn comeback in Nederland maakte met de film Paul Chevrolet en de ultieme hallucinatie (1985).

De film kreeg lovende kritieken en werd geselecteerd voor het hoofdprogramma van het filmfestival van Berlijn. In 1988 begon hij met wat hij zijn minimal movies noemde. De eerste hiervan was Lost in Amsterdam.

‘Enfant terrible’ De la Parra ontving in 1991 de speciale juryprijs van het Filmfestival Utrecht voor zijn gehele oeuvre.

In 1996 keerde hij terug naar Suriname, waar hij in 2005 de Surinaamse Filmacademie oprichtte en columns schreef voor dagblad De Ware Tijd en maandblad Parbode.

De spraakmakende documentaire Parradox van In-Soo Radstake over Pims leven verscheen in 2010, in 2012 gevolgd door Jongens, jongens wat een vent, de registratie van een interview door Roger Rietdijk.

In juni 2019 organiseerde het Eye Filmmuseum een retrospectief van zijn werk, waarbij naast een selectie uit zijn films ook gerestaureerde versies van Obsessions en Wan Pipel werden vertoond.

In 2008 ontving hij de Gouden Kalf-speld van het Nederlands Film Festival. In 2021 is hij door de president van Suriname benoemd tot Officier in de Ere-Orde van de Gele Ster.

Pim de la Parra laat zijn dochters Bodil en Nina en twee kleinkinderen na. Zijn zoon Pimm Jal de la Parra (1966) overleed in 2002.