EZ stimuleert internationalisering KMO’s

9b7c3dd5-b051-4965-9c3a-227fda0cd946-1024x683

Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) is gestart met het project “Increasing Internationalization of SMEs in Suriname and Guyana”.

Dit project, dat een trainingsprogramma omvat, is goedgekeurd door de Project Funding Unit van het Standing Committee for Economic and Commercial Cooperation van de Organization of the Islamic Cooperation (COMCEC).

De training is gericht op het benadrukken van het belang en de voordelen van internationalisering van Kleine en Middelgrote Ondernemingen (KMO’s) en het verbeteren van de toegang tot financiering.

In dit kader is op woensdag 4 september 2024 een driedaags “train de trainers”-programma gestart in de zaal van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

Karishma Mathoera, directeur Ondernemerschap van het ministerie van EZ, gaf aan dat het project is gestart in het belang van de export en exportgereedheid van KMO’s in Suriname. Zij benadrukte dat KMO’s zich moeten voorbereiden op productieverhoging en internationalisering.

Volgens Mathoera worden de KMO’s onder andere voorbereid op het betreden van buitenlandse markten, het aanpakken van de uitdagingen die daarbij komen kijken, het inschatten van financierings- en investeringsbehoeften op buitenlandse markten, en het belang daarvan vóórdat zij kunnen exporteren.

De directeur Ondernemerschap gaf aan dat voor deze training internationale consultants zijn aangetrokken via COMCEC, om medewerkers van het Surinaams Standaarden Bureau (SSB), het onderdirectoraat Interne Markt en het directoraat Ondernemerschap van het ministerie van EZ te trainen.

Hierdoor kunnen zij in de toekomst deze training ook aan KMO’s aanbieden. Door deze capaciteitsversterking worden KMO’s beter in staat gesteld te exporteren en Surinaamse producten op de internationale markt te plaatsen.