Speciale AI-camera’s in het verkeer kunnen de Surinaamse overheid veel geld opleveren. Deze slimme camera’s kunnen worden ingezet om bestuurders die bellen, appen of geen veiligheidsriem dragen, op te sporen en te beboeten.
In Nederland is deze technologie al volledig operationeel. De camera’s worden boven de weg geplaatst, bijvoorbeeld op viaducten, en schuin naar beneden gericht om zowel de bestuurder als het kenteken goed zichtbaar vast te leggen.
Dit maakt het eenvoudiger om overtreders te identificeren en te bestraffen.
Het gebruik van een telefoon tijdens het rijden blijkt al jaren levensgevaarlijk. In Nederland vielen in 2023 meer dan 100 doden door afleiding achter het stuur, waarbij telefoongebruik een grote rol speelt.
GFC Nieuws-analist R. Pinas geeft aan dat een soortgelijke maatregel in Suriname zou kunnen worden ingevoerd op drukke wegen en in gevaarlijke verkeerszones om de verkeersveiligheid te verbeteren.
In Nederland bedraagt de boete voor het vasthouden van een telefoon tijdens het rijden maar liefst 420 euro. Pinas vindt dat het hoog tijd is dat Suriname soortgelijke maatregelen neemt om het toenemende aantal verkeersovertredingen aan te pakken.
Hoeveel verkeersslachtoffers in Suriname precies gelinkt zijn aan telefoongebruik is nog onduidelijk, maar volgens Pinas staat vast dat het verkeer aanzienlijk veiliger zal worden met de invoering van AI-camera’s.
Naast het verhogen van de veiligheid, kan de invoering van deze technologie ook aanzienlijke inkomsten genereren voor de staat door de boetes die worden opgelegd aan overtreders, wat de investering meer dan waard maakt.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com