INGEZONDEN – Het Openbaar Ministerie onder leiding van procureur-generaal Garcia Paragsingh heeft besloten om de machtiging aan advocaat Chandrika Rambharos in de zaak Nurmohamed in te trekken.
Dit besluit heeft geleid tot de terugtrekking van de Staat Suriname uit de rechtsvordering waarbij zij als subeiser betrokken was.
Dit besluit roept echter belangrijke vragen op over de redenen achter de intrekking.
De Procureur-generaal heeft verklaard dat “de Staat Suriname geen enig belang en of betrokkenheid heeft bij deze rechtsvordering”.
Deze verklaring lijkt een poging om de beslissing te rechtvaardigen, maar roept tegelijkertijd vragen op over de initiële beoordeling die heeft geleid tot de betrokkenheid van de Staat.
Waarom werd de Staat oorspronkelijk betrokken bij deze rechtsvordering als er nu wordt gesteld dat er geen belang of betrokkenheid is?
De opmerkingen van Aziz Gajadien, fractievoorzitter van de VHP, over het betrokken raken van de Staat in deze kwestie voegen een extra laag van complexiteit toe.
Gajadien heeft eerder betoogd dat de zaak een privékwestie betreft en dat de betrokkenheid van de Staat ongegrond is. Volgens hem zou de Staat niet betrokken moeten worden bij een geschil waarin de minister zich persoonlijk beledigd voelt.
Het is opmerkelijk dat het Openbaar Ministerie nu besluit om zich terug te trekken uit de zaak, mogelijk als reactie op deze politieke kritiek.
De opmerkingen van Gajadien over de ongepaste betrokkenheid van de Staat in een privékwestie voegen een politieke dimensie toe aan de situatie.
Dit roept de vraag op of de intrekking van de machtiging mogelijk beïnvloed is door politieke overwegingen, en of de beslissing wel volledig onafhankelijk en objectief is genomen.
F. Van Samson
Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud