Het recentelijk onthulde nieuws dat het contract tussen Staatsolie NV en de internationale oliebedrijven TotalEnergies en APA Corporation als “confidentieel” wordt beschouwd, heeft zowel in Suriname als in de internationale offshore olie- en gasgemeenschap voor grote verwarring gezorgd.
Deze onthulling, gedaan door de directeur van Staatsolie NV, de heer Anand Jagessar, heeft geleid tot scherpe kritiek, waaronder van de heer Turhan Doerga, die zich in gesprek met GFC Nieuws zorgen maakt over de gevolgen voor Suriname.
Doerga, die zich identificeert als een ‘bezorgde Surinamer’, betoogt dat het ongebruikelijk en onacceptabel is om dergelijke overeenkomsten geheim te houden, vooral gezien de enorme investeringen en de complexe aard van offshore olie- en gasontwikkeling.
Hij wijst erop dat bedrijven zoals TotalEnergies wereldwijd een twijfelachtige reputatie hebben opgebouwd, vooral in ontwikkelingslanden.
Volgens Doerga zijn er talloze gevallen waarin grote multinationals overheden in ontwikkelingslanden onder druk zetten en omkopen om gunstige voorwaarden te verkrijgen, zoals belastingvoordelen, het negeren van lokale inhoudsvereisten en het verwaarlozen van milieubescherming.
Tijdens een stakeholdersbijeenkomst op 28 augustus, georganiseerd door TotalEnergies EP Suriname B.V. en Ilaco NV Suriname, werd volgens Doerga duidelijk dat Staatsolie NV het land heeft verraden.
Hij beweert dat het contract met TotalEnergies voor offshore productie is afgesloten zonder de aanwezigheid van een verzekering tegen olierampen. Dit is volgens hem ondenkbaar in andere delen van de wereld, maar lijkt in dit geval te zijn geaccepteerd door de heer Jagessar en zijn team.
De potentiële gevolgen van een olieramp zouden volgens Doerga desastreus zijn voor Suriname. Hij waarschuwt dat de rijstindustrie in Nickerie, de visserijsector, kustgemeenschappen en het toerisme in kustgebieden zwaar zouden worden getroffen, waardoor Suriname decennia terug in de tijd zou worden gezet.
Doerga benadrukt dat de schade, die miljarden zou kosten, niet gedekt zou worden vanwege het ontbreken van een olierampverzekering.
Nu duidelijk is geworden dat er geen verzekering tegen olierampen aanwezig is, roept Doerga op tot volledige transparantie rondom het contract.
Hij stelt dat het vertrouwelijk houden van een contract met zo’n grote impact op de lange termijn ernstige vragen oproept over de transparantie en integriteit van de deal.
Zonder deze transparantie is het volgens hem onmogelijk voor onafhankelijke instanties, media en de Surinaamse bevolking om de voorwaarden van de overeenkomst te controleren en te beoordelen of de belangen van het land wel echt worden beschermd.
Doerga uit ook zijn bezorgdheid over de reputatie van grote oliemaatschappijen wereldwijd, die vaak betrokken zijn bij corruptieschandalen en schadelijke praktijken in ontwikkelingslanden.
Hij heeft verschillende experts uit Noorwegen, de VS en Canada geraadpleegd, die van mening zijn dat het ontbreken van een olierampverzekering in het contract erop wijst dat het management van Staatsolie en/of het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen mogelijk is gecompromitteerd of gecorrumpeerd.
Hij vindt dat geen enkele zelfrespecterende Surinamer zou instemmen met zo’n nadelige deal voor Suriname.
Tot slot doet Doerga een dringende oproep aan de Surinaamse regering, Staatsolie NV en alle betrokken stakeholders om volledige openheid van zaken te geven. Hij roept de media op om dit grondig te onderzoeken en er uitgebreid verslag van te doen.
Volgens hem staat de toekomst van Suriname op het spel en verdient de bevolking volledige transparantie over wat er achter gesloten deuren wordt beslist.
Foto ter illustratie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com