Vermoeidheid loert voor Surinaamse verpleegkundigen in Nederland: ‘72% ervaart burnout klachten’

verpleegkundige ziekenhuis zuster

Surinaamse verpleegkundigen die overwegen in Nederland te gaan werken, moeten zich bewust zijn van het risico op burn-out.

Burn-out is een toestand van emotionele, fysieke en mentale uitputting veroorzaakt door langdurige stress, vaak door een combinatie van hoge werkdruk, lange werktijden en een gebrek aan herstel.

In Nederland blijkt dat ongeveer 72% van de verpleegkundigen symptomen van burn-out ervaart.

Dat is een schokkend hoog percentage in vergelijking met andere sectoren, waar gemiddeld 20% van de werknemers tegen een burn-out aanzit, aldus vakbond CNV.

De zorgsector in Nederland staat onder immense druk. Verpleegkundigen worden vaak geconfronteerd met overmatige administratieve lasten, onvoorspelbare werkuren en een onevenwichtige werk-privébalans.

Vooral voor Surinaamse verpleegkundigen, die vaak te maken hebben met extra uitdagingen zoals culturele aanpassing en taalbarrières, kunnen deze omstandigheden bijzonder zwaar wegen.

Uit bredere gegevens blijkt dat de mentale belasting in de zorgsector aanzienlijk is toegenomen sinds de coronapandemie.

Bijna alle verpleegkundigen hebben wel eens burn-outverschijnselen ervaren, een zorgwekkende trend die niet alleen gevolgen heeft voor hun welzijn, maar ook voor de kwaliteit van zorg die ze kunnen leveren.

Het is daarom belangrijk dat toekomstige Surinaamse verpleegkundigen deze risico’s overwegen voordat ze de stap naar Nederland maken.

Zorginstellingen moeten volgens critici ook erkennen dat ondersteuning en maatregelen nodig zijn om deze professionals te beschermen tegen de toenemende druk en de risico’s op burn-out, zodat zij op een duurzame en gezonde manier kunnen bijdragen aan de Nederlandse gezondheidszorg.

Foto ter illustratie.