Onderwijsgevende hekelt selectiebeleid en werkomstandigheden bij herkansing- en aandachtscholen in Suriname

kind meisje jongen eten fruit vrucht

Een leerkracht die werkzaam is geweest op zowel de aandachtschool als de herkansingsschool in Suriname, heeft felle kritiek geuit op het recente selectiebeleid van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC).

De leerkracht spreekt van een gebrek aan transparantie en onmogelijke werkomstandigheden.

“Tijdens de meeting werd ons verteld dat de herkansingsschool SRD 7.500 zou ontvangen en de aandachtschool SRD 9.200, omdat die leerkrachten vijf dagen langer zouden werken,” vertelt ze.

Deze informatie werd bevestigd door de directeur van Algemeen Vormend Onderwijs, die aanwezig was tijdens de bijeenkomst.

“Maar na twee dagen werken werd me duidelijk hoe complex de situatie echt is. Kinderen met leerachterstanden uit de zesde klas werden naar lagere klassen, zoals de derde en vierde, gebracht om de leerstof opnieuw te herhalen.”

Tot grote verbazing van de onderwijsgevende werden ze onlangs gebeld voor een groepsgesprek waarin werd meegedeeld dat slechts zeven leerkrachten door het MinOWC waren geselecteerd om betaald te worden.

“Ik vraag me af op grond waarvan en hoe de selectie heeft plaatsgevonden. En waarom zijn wij niet eerder geïnformeerd?”

De onderwijsgevende is kritisch over de werkomstandigheden en de verwachtingen die aan hen worden gesteld.

“De leerkrachten die geselecteerd zijn moeten zowel de herkansing- als de aandachtschool draaien. Als ik zelf geselecteerd was, zou ik het niet doen. Het is onmogelijk,” stelt ze.

“De leerkracht moet creatief zijn, maar heeft geen toverstok. Hoe kan één leerkracht met 15 leerlingen de aandacht geven die ze nodig hebben, en dan ook nog de herkansingslessen erbij doen? Veel kinderen kunnen simpele woorden niet schrijven, zelfs op het niveau van de zesde klas.”

Volgens de onderwijsgevende leidt de huidige aanpak tot frustratie onder het onderwijzend personeel. “Als je goed les wilt geven en echt verandering wilt zien, kun je niet zoveel kinderen in één klas stoppen,” zegt ze.

“Je hebt kinderen met angst, ze durven niet. Hoe ga je met ze om als je 15 kinderen hebt en herkansingslessen erbij moet geven? Het voelt alsof er gesjoemeld wordt. Het project is misschien mooi op papier, maar in de praktijk werkt het niet. Geweldige resultaten kun je dan vergeten.”

Foto ter illustratie.