Met het onderwijsvernieuwingsproces en het doorstromingssysteem strelen beleidsmakers in Suriname hun ego, maar falen zij in het bereiken van de beoogde resultaten.
Dat laat Joyce van Hetten, docent, in een email aan GFC Nieuws weten.
Van Hetten schrijft verder het volgende: Systematisch wordt er een verkeerde voorstelling van zaken gegeven. Onderwijsvernieuwing zou de ontwikkeling van kinderen ten goede komen, maar blijkt de belangrijkste oorzaak te zijn van psychisch geweld tegen kinderen, waardoor er steeds meer aandacht wordt gevraagd voor het fenomeen pesten.
Het wordt aanbevolen om de oorzaken van pesten te onderzoeken in relatie tot onderwijssystemen.
Pesten is de meest voorkomende vorm van kindermishandeling in het onderwijs. Als kinderen van hun onderwijs zouden genieten en succesvol zouden doorstromen, zouden zij beschermd zijn tegen psychische mishandeling door henzelf en anderen.
In de praktijk blijkt echter dat kinderen, ondanks dat zij de basisschool hebben doorlopen, door het ondoordachte doorstromingssysteem zeer slecht kunnen lezen, schrijven en rekenen.
Op basis van het bovenstaande luidt de stelling: “Kindermishandeling zit verweven in het gewelddadige doorstromingssysteem.” Deze stelling zal met argumenten worden onderbouwd.
De verwevenheid van psychisch geweld tegen kinderen komt tot uiting in de oneerlijkheid van het “gewelddadige” doorstromingssysteem.
“Gewelddadig” moet hier worden gezien als het moedwillig en opzettelijk invoeren van een systeem dat psychisch geweld veroorzaakt. Kinderen krijgen door het verschil in het aantal schooldagen niet dezelfde hoeveelheid leerstof en onderwijsuren.
Ondanks deze verschillen moeten kinderen in een niet-wettelijk bestaand leerjaar 10 dezelfde toets afleggen. Deze toets is gebaseerd op onsamenhangende leerinhoud, waardoor zwakke leerlingen sneller in de war raken.
Ter compensatie stromen kinderen zonder toetsing door naar een hoger niveau, zonder dat er wordt geprobeerd om hen de nodige vaardigheden bij te brengen.
Dit gebeurt terwijl deskundigen van het MinOWC weten dat het kortetermijngeheugen zich normaal ontwikkelt tot elf jaar en dat de basisschool de geschikte plek is om kinderen basisvaardigheden aan te leren.
Kinderen zullen niet in staat zijn om deze basisvaardigheden op een hoog niveau en na elf jaar nog te leren, omdat het kortetermijngeheugen zich niet verder ontwikkelt en de leerstof steeds complexer wordt.
Een gevolg van psychisch geweld, ook wel emotionele mishandeling, binnen het doorstromingssysteem is de ontwikkeling van een negatief zelfbeeld.
Psychisch geweld houdt in dat kinderen systematisch worden overvraagd of aan ander gedrag worden blootgesteld dat een negatieve invloed heeft op hun emotionele ontwikkeling.
Bijvoorbeeld: hen opdrachten laten maken met leerstof boven hun denkniveau of vaardigheden die zij niet beheersen. Denk aan kinderen die staartdelingen moeten maken, terwijl ze nog niet kunnen optellen.
Het doorstromingsresultaat is dat faalangst systematisch wordt ontwikkeld, waardoor zwakke kinderen uit schaamte niets meer durven proberen.
Onterecht worden zij op een te hoog niveau toegelaten, met voor hen nadelige gevolgen. Faalangst leidt tot een gebrek aan zelfvertrouwen, voortdurende stress, ongewenst gedrag, schoolverzuim of schooluitval.
Psychisch geweld (pesten)
Het doorstromingssysteem zet aan tot pesten. Kinderen die onterecht naar een hoger leerjaar zijn doorgestroomd, krijgen niet de gelegenheid om op een lager tempo te leren en worden voortdurend gekwetst, uitgelachen of uitgesloten.
Voor hen is het erg moeilijk om deel te nemen aan groepsopdrachten, omdat anderen hen niet als teamgenoot willen. Het moet eens gezegd zijn dat het doorstromingssysteem zonder toelatingseisen “gewelddadig” is. Het beschermt kinderen met leerproblemen en leerachterstanden niet tegen zichzelf en anderen.
“Geweldig” onderwijssysteem
Volgens ex-minister Levens is het doorstromingssysteem kindvriendelijk, voordelig en biedt het voortdurend uitzicht op het doel. Minister Levens: “Er is bewust voor gekozen om in Suriname mensen te hebben die ten minste tien jaar naar school zijn gegaan, omdat we een land niet kunnen opbouwen met mensen met het niveau van de vierde klas.”
Weerlegging
Een onderwijssysteem dat aanzet tot psychisch geweld is gewelddadig, kindonvriendelijk en een verspilling van tijd, arbeid en geld.
Ook moet gezegd worden dat beleidsmakers zich schuldig maken aan een grove vorm van misleiding en handelen in strijd met de maatschappelijke zorgvuldigheid door kinderen toe te laten tot niet-wettelijke leerjaren en het verstrekken van getuigschriften die niet volgens wet en regelgeving zijn.
Kinderen zullen onontwikkeld blijven en opgroeien tot volwassenen die niet in staat zijn Suriname op te bouwen.
Het systeem biedt geen toekomst, omdat de ex-minister, als bewaker van het onderwijssysteem, heeft gezegd: “Leerkrachten en ouders moeten beslissen over de continuïteit van het doorstromen.”
Hieruit kan worden geconcludeerd dat de ex-minister ook niet weet waar dit systeem toe zal leiden en haar verantwoordelijkheid van zich afschuift.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com