Surinamers die naar Nederland emigreren verdienen meestal geen duizenden euro’s per maand

vrouw geld euro

COLUMN- Er bestaat een hardnekkig misverstand dat Surinamers die naar Nederland emigreren automatisch duizenden euro’s per maand verdienen.

Hoewel er verhalen circuleren van landgenoten die in sectoren zoals de bouw of beveiliging goed verdienen, zijn deze gevallen uitzonderlijk.

Een voorbeeld is een oppas die beweerde bijna 1000 euro per week te verdienen, maar dit is verre van representatief voor de meeste banen die beschikbaar zijn voor nieuwkomers.

Veel Surinamers die naar Nederland verhuizen, hebben niet de juiste diploma’s om goedbetaalde banen te vinden.

Hierdoor komen zij vaak terecht in sectoren zoals de horeca of productie, waar de salarissen aanzienlijk lager liggen dan de hoge bedragen die in sommige verhalen worden genoemd.

Dit leidt tot onrealistische verwachtingen onder potentiële emigranten, die denken dat zij snel financieel succes zullen behalen.

Het gemiddelde bruto maandinkomen in de Randstad was in 2023 ongeveer €3.783, en het gemiddelde jaarinkomen rond de €45.400 volgens het CBS.

Dit ligt ver onder de €5.000 tot €8.000 per maand die soms worden genoemd in succesvolle emigratieverhalen.

Het is belangrijk dat Surinamers die overwegen naar Nederland te emigreren, zich bewust zijn van deze realiteit.

Een goed voorbereide emigratie, met realistische verwachtingen en een plan voor het opdoen van benodigde kwalificaties, is van belang om teleurstelling te voorkomen.

Voor de meesten betekent het vooral hard werken voor een bescheiden salaris, wat niet anders is dan de realiteit voor veel Nederlanders.

Foto ter illustratie.