In een interview met GFC Nieuws heeft Suriname- analist Soeroechomento gereageerd op de bewering dat Surinamers de belangrijkste rol speelden in de verschuiving van heroïne- naar cocaïnegebruik onder verslaafden in Amsterdam tijdens de jaren ’80.
Volgens hem is het te simplistisch om de Surinaamse gemeenschap in Nederland als de hoofdverantwoordelijke aan te wijzen voor deze verandering.
Soeroechomento wijst erop dat de situatie in Amsterdam, Nederland, in de jaren ’70 en ’80 zeer complex was.
Terwijl Surinaamse migranten betrokken raakten bij de drugshandel, gebeurde dit in een context van armoede, werkloosheid en marginalisatie.
Veel Surinamers kwamen in een moeilijke sociale en economische situatie terecht na hun migratie naar Nederland, en sommigen zochten hun toevlucht tot illegale activiteiten om te overleven.
In deze periode werd Amsterdam overspoeld met goedkope heroïne, voornamelijk gedistribueerd door de Chinese maffia. Surinaamse mannen fungeerden vaak als tussenhandelaren in deze bloeiende drugshandel.
Echter, naarmate de destructieve gevolgen van heroïne steeds duidelijker werden en de populariteit van de drug afnam, zochten zowel dealers als gebruikers naar alternatieven.
Cocaïne, dat werd gezien als een minder schadelijk en “schoner” alternatief, won aan populariteit.
Hoewel sommige Surinaamse dealers betrokken waren bij de verschuiving naar cocaïne, legt Soeroechomento aan GFC uit dat de overgang naar deze drug werd veroorzaakt door een breed scala aan factoren, waaronder veranderende sociale omstandigheden en de afname van heroïnegebruik in de stad.
“Het is belangrijk om te begrijpen dat de verschuiving naar cocaïne niet het resultaat is van de acties van één gemeenschap, de Surinaamse, maar eerder van een complex samenspel van economische en sociale factoren,” aldus de analist.
“De Surinaamse gemeenschap heeft zeker een rol gespeeld, maar zij waren niet de enige actoren in dit verhaal.”
Deze analyse legt de focus op het belang van een genuanceerde kijk op de geschiedenis en roept op tot een bredere discussie over de oorzaken van druggerelateerde problemen in de grote steden van Nederland.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com