Kritische slotverklaring gran krutu traditionele gezagdragers Inheemse en Tribale volken overhandigd aan president

chan vids en traditioneel gezag marrons en inheemsen

Muriël Fernandes, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), heeft vrijdag de kritische slotverklaring van de gran krutu, die in de voorbije week is gehouden, overhandigd aan president Chandrikapersad Santokhi.

Deze verklaring is voortgevloeid uit de bovengenoemde bijeenkomst van traditionele gezagdragers van Inheemse en Tribale volken.

De overhandiging van de slotverklaring heeft plaatsgevonden in aan aanwezigheid van de granmans van de Tribale volken die deze verklaring ondersteunen.

“Wij eisen opnieuw de onmiddellijke wettelijke erkenning van onze internationaal erkende collectieve rechten, conform de hoogste internationaal erkende standaarden zoals vervat, onder andere, in de VN Verklaring inzake de Rechten van Inheemse Volken en de vonnissen van het Inter-Arnerikaans Hof voor Mensenrechten, alsook de onmiddellijke en volledige uitvoering van laatstgenoemde vonnissen. In dit kader heeft de gran krutu een actieplan aangenomen en een coordinatieteam ter uitvoering ingesteld”, luidt één van de besluiten van de gran krutu.

“We gaan niet alleen praten over de problemen, maar ook over de oplossingen”, hield Santokhi de leiders voor. “Ik heb hen gewezen op een collectieve verantwoordelijkheid van iedere Surinamer bij het daadwerkelijk wegwerken van de problemen in het land.

“We zijn een regering voor alle bevolkingsgroepen, daarom zorgen we ervoor dat ontwikkeling overal in het land komt.

“We zijn reeds bezig met het grondenrechtenvraagstuk door een nota van wijziging voor te bereiden en die voor het eind van dit jaar ingediend zal worden bij De Nationale Assemblée.”

Ook komt er volgens de president voor eens en altijd een oplossing voor de boedelproblemen in het land met de goedkeuring van het nieuw Burgerlijk Wetboek, die langer dan 150 jaar op zich liet wachten.

“Ten aanzien van ons Carbon Creditbeleid, zal een deel van deze credits verkocht worden. Dat geld wordt in een fonds gestopt voor duurzaam bosbeleid en de ontwikkeling van inheemse en tribale volkeren.”

“Over het mennonietenvraagstuk heb ik kenbaar gemaakt dat de regering reeds het besluit heeft genomen om de mennonieten geen toestemming te verlenen om hun projecten in Suriname uit te voeren.”

“Ten aanzien van het slavernijverleden, is er intussen al een team samengesteld om dit proces samen met de Afro-Surinamers en de inheemsen te begeleiden. Het overlegorgaan blijft geregeld met de regering in overleg, zodat er gezamenlijk gepaste oplossingen gevonden worden voor de aangehaalde punten,” aldus het staatshoofd.